Vukovarski leptirići: Zapali svijeću za vukovarsku prošlost i uloži u budućnost Grada Heroja

U Vukovaru je sve više bolesne djece, djece s teškoćama u razvoju, marginaliziranih, bez sustavne podrške i pomoći. To je i osnovni razlog osnivanja Udruge djece s teškoćama u razvoju 'Vukovarski leptirići'

I ove godine Hrvatskom će svijetliti Vukovarski lampion - lampion u obliku vukovarskog vodotornja. Vu Lux obrt iz Vukovara, u zajedničkom projektu sa Udrugom roditelja djece s poteškoćama u razvoju – „Vukovarskim leptirićima“,  šalje Vukovarski lampion diljem Hrvatske. Njegovom prodajom, dio sredstava će se donirati leptirićima Vukovara.
Grad Vukovar nosi svoju tešku priču, koje se prisjećamo svake godine na 18. studenoga. Hrvatsku tada preplave stotine tisuća lampiona koji se pale u znak sjećanja na Grad Heroja, što pokazuje koliki značaj Vukovar ima za cijelu Hrvatsku.

Paliti lampion za Vukovar - upravo je to ono što želimo, da svaki kupljeni i zapaljeni lampion za Vukovar ima konkretnu korist za ljude ovoga grada te da svaki lampion zapaljen za Vukovar barem malo doprinese boljoj budućnosti. „ZAPAMTITE VUKOVAR“ poruka je koju Vukovarski lampion nosi u svom podnožju, koji sa svojim zorno prikazanim ranama u potpunosti svijetli za žrtvu Vukovara u Domovinskome ratu.

Međutim, pamtiti nije dovoljno za Vukovarce koji i 22 godine kako je počeo rat žive bogati - ali samo ponosom. Pored ruku prijateljstava, sjećanja i posjeta na taj dan, Vukovar nastavlja živjeti i ostala teška 364 dana godine. Na razmišljanje kome pomoći ove godine, nije bilo teško naći odgovor. Vukovarski leptirići su oni koji najviše trebaju našu pomoć, djeca koja su u potpunosti oslonjena na sposobnost i financijsku mogućnost svojih roditelja. Danas nam oni pričaju svoju tešku priču: „Počeli su tužni dani za sve Vukovarce. Svatko svoju tužnu priču vuče kao breme. Tugujemo i prisjećamo se  prošlosti, ali isto tako tužno gledamo i u budućnost. Vukovar je grad siromašnih i nezaposlenih. Rat je na svima ostavio trag. U Vukovaru je sve više bolesne djece, djece s teškoćama u razvoju, marginaliziranih, bez sustavne podrške i pomoći. To je i osnovni razlog osnivanja Udruge djece s teškoćama u razvoju "Vukovarski leptirići". Svaki taj maleni, nježni "leptirić" zaslužuje i ima pravo na kvalitetniji život i sretnije djetinjstvo. Sve se to može postići uz mnogo rada, kvalitetnu i kontinuiranu rehabilitaciju, za koju se moramo pobrinuti sami. Danas, više nego ikada prije trebaju Vas! Grad nisu ulice, lijepe šetnice, parkovi i drvoredi, grad - to smo mi!” – izjavila je Viktorija Matin, predsjednica Udruge „Vukovarski leptirići“.
Nadaju se da će Vukovarski lampion barem malo pridonijeti lakšem i ljepšem životu malih leptirića, a kroz koju godinu i još više zaživjeti i dobiti na značaju, te da će svaki lampion zapaljen na 18. studenoga biti upravo Vukovarski lampion. Ove godine krenuli su sa distribucijom prema trgovačkim centrima. Tako se osim direktnom narudžbom od proizvođača Vu Lux-a, lampion može kupiti i u prodavaonicama Bose, Veleprometa i Vinkoproma, a u narednoj godini nadaju se i na policama trgovačkih centara diljem Hrvatske.
Više o Vukovarskim leptirićima možete pročitati na stranici http://www.vukovarski-leptirici.hr

In-Portal