POI TOKIO Komar nije izborio četvrtfinale, Brajša završio na 12., a Vučić na 4. mjestu

Šestog dana natjecanja na Paraolimpijskim igrama u Tokiju nastupili su hrvatski paraplivač Tomi Brajša, paraboćar Davor Komar te paraatletičar Miljenko Vučić

Davor Komar

 

Tomi Brajša osvojio je 12. mjesto u kvalifikacijama utrke na 200 metara slobodno u klasi S4 na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Brajša je isplivao vrijeme od 3:32.14 što je bilo nešto slabije od njegovog najboljeg rezultata ove sezone (3:31.59), dok njegov rekord i dalje iznosi 3:27.34 iz 2018.

- Bio je ovo moj debitantski nastup na paraolimpijskim igrama. Zadovoljan sam i rezultatom i plasmanom - rekao je 28-godišnji Brajša netom nakon utrke te dodao:

- Premda je ovo bila moja prva utrka, nije me ponijelo natjecanje i ostao sam smiren jer sam znao da smo pripreme odradili najbolje što smo mogli i znali’

Brajša se natjecateljski bavi plivanjem više od trinaest godina i najbolji rezultat ostvario je na IWAS World Games 2017. kada je osvojio zlatnu medalju i oborio svoj osobni rekord u disciplini 200m slobodnim stilom.

Hrvatski paraboćar u kategoriji BC4 Davor Komar ostvario je svoju drugu pobjedu u Tokiju, ali je unatoč tome ostao bez plasmana u četvrtfinale.

Član hrvatskog najtrofejnijeg boćarskog kluba osoba s invaliditetom uvjerljivo je pobijedio vodeću igračicu svijeta Kanađanku Alison Levine rezultatom 8-2.

- Prva utakmica je bila kakva je bila, jučer je bilo super, a danas sam briljirao. Kanađanka je prva na svijetu i ova pobjeda mi mnogo znači jer iza ovog rezultata stoji jako puno truda i zalaganja - kazao je Komar, 12. igrač sa svjetske ljestvice u pojedinačnoj, te 13. u parovima.

Unatoč tome što je Komar bio drugi u skupini s rezultatom 2-1, nije uspio izboriti sljedeći krug. Plasman u četvrtfinale su osiguravala prva mjesta u skupinama, a dalje su išla dva drugoplasirana s najviše bodova.

Bio je to izravan dvoboj za drugo mjesto u skupini jer je Vivian Yan Wai Lau iz Hong Konga okončala natjecanje u skupini s tri pobjede.

Komar je završio skupinu razlikom bodova 16-8 (+8) i nakon jutarnjeg odijela natjecanja imao je mjesto u četvrtfinalu. No završetkom i preostale tri skupine nažalost njegovih +8 nije bilo dovoljno.

Boćanje je već 37 godina paraolimpijski sport, a Komar je bio tek prvi hrvatski boćar koji je izborio nastup na POI. U karijeri je osvojio 64 medalje, a najveći uspjeh ostvario je pobjedom na Svjetskom kupu u Portugalu 2018.

Miljenko Vučić osvojio je četvrto mjesto u bacanju kugle u konkurenciji slijepih i slabovidnih osoba. Ostvario je rezultat od 13.17 što je 32 centimetara slabije od njegovog najboljeg rezultata ove sezone.

Zlato je osvojio Iranac Mahdi Olad (14.43), drugi je bio Brazilac Rodrigo da Silva (13.89), a treći Talijan Oney Tapia (13.60).

- Nisam zadovoljan. Trebao sam pružiti više. Korona je učinila svoje. Godinu dana pauze i manje natjecanja je rezultiralo padu forme. U zadnjih godinu dana imao sam svega tri natjecanja. Međutim, nemam opravdanje za loš rezultat ovdje - kazao je Vučić nakon natjecanja.

Ipak, na ovogodišnjim Paraolimpijskim igrama Vučić je ostvario bolji rezultat nego u Rio de Jaineru kada je bio šesti.

- Drago mi je da sam ovdje, da sam odradio svoje druge Paraolimpijske igre, a život ide dalje. Imam još vremena za Pariz koji dolazi već za tri godine - zaključio je paraatletičar iza kojeg je 12 velikih natjecanja i pet osvojenih medalja.

 

Izvor: HPO

 

Povezane vijesti