FIDE Prva online Šahovska olimpijada za osobe s invaliditetom

Natjecanje nam je dalo mogućnost da iskažemo svoje znanje, premda smo u ekipnom natjecanju uspjeli doći tek do devetog mjesta. Uz malo više vremena za pripremu te uz bolju logistiku možemo i moramo doći do još boljih rezultata, rekao je kapetan naše ekipe Domagoj Glažar

Domagoj Glažar

 

Prva FIDE online Šahovska olimpijada za osobe s invaliditetom, u organizaciji krovne šahovske organizacije na svjetskoj razini (FIDE), održala se od 20. studenog do 3. prosinca 2020. putem interneta, preko platformi Tornelo i Zoom.

Ukupno je sudjelujelovalo 60 prezentacija iz cijelog svijeta, a natjecala se i reprezentacija Republike Hrvatske, koju je činilo šest članova: Vladimir Nestorović – Fide majstor, Bogdan Božinović – Fide majstor, Domagoj Glažar – majstorski kandidat i kapetan ekipe, Krsto Kovačević – majstorski kandidat, Ana Vuljanić i Lucija Smetiško. Od navedene ekipe dvoje ih je bilo u rezervi.

Prvi dio navedene Olimpijade igrao se od 21. do 27. studenog, u sedam kola, kada je hrvatska reprezentacija odigrala svoje mečeve i osvojila deveto mjesto. Drugi dio odnosi se na polufinale, koji se igrao 29. i 30. studenog u popodnevnim satima, a tu su se plasirale ekipe iz Rusije 1, Ukrajine 3, Poljske 1 i Poljske 3. Finale i susret za prvo, drugo i treće mjesto su se igrali 1. i 2. prosinca, a ceremonija zatvaranja je bila 3. prosinca – na Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Prvo mjesto osvojila je Poljska 1, drugo Rusija 1, a treće Ukrajina 3.

- Olimpijada mi je bila na početku vrlo neobična, međutim nakon nekog vremena priviknuo sam se na taj oblik igranja šaha. Ovo je bilo zaista pozitivno iskustvo i radujem se daljnjim ovakvim natjecanjima – očitovao se Bogdan Božinović (62).

Kapetan ekipe Glažar (34) kaže kako koronakriza zatvorila vrata i šahu, pa je tako ovo natjecanje dobro osvježenje i poticaj da se ide dalje, odnosno da vrijeme nije stalo.

- Natjecanje nam je dalo mogućnost da iskažemo svoje znanje, premda smo u ekipnom natjecanju uspjeli doći tek do devetog mjesta. Uz malo više vremena za pripremu te uz bolju logistiku možemo i moramo doći do još boljih rezultata. Na ovoj Olimpijadi se pokazalo da je danas veliki problem varanje uz pomoć računala, koje nam je u zadnjem kolu poraz pretvorilo u pobjedu protiv Filipina. Naime, njihova igračica se koristila računalom pa su joj poništili rezultat koji je ostvarila. Sve u svemu, mene je ovo natjecanje vratilo u pravi ritam treninga u šahu, posvećenosti i volji koju dugo nisam imao. Zahvaljujem se svima koji su mi pomogli u cjelokupnoj organizaciji, posebno Alojziju Jankoviću, glavnom tajniku Hrvatskog šahovskog saveza – rekao je Glažar.

Da podsjetimo, Glažar je bivši svjetski prvak u šahu osoba s invaliditetom u kolicima, iz 2017. godine

Uglavnom, na online Šahovsku olimpijadu mogle su pristupiti samo osobe s invaliditetom, među kojima i slijepe te gluhe osobe.

Klaudija Klanjčić

 

Autorica: Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti