DOBRA VIJEST Ove sezone na televiziji rekordno puno osoba s invaliditetom

Prema novom izvješću, ove sezone će se na televiziji pojaviti više likova s ​​invaliditetom nego ikad prije, iako je zastupljenost i dalje daleko od slike u stvarnosti

 

Među 879 stalnih likova koji se očekuju u programu tijekom sezone 2019./2020., 3,1 posto - ili 27 likova - ima invaliditet.

Brojevi dolaze iz analize objavljene ovog mjeseca od strane GLAAD-a, organizacije za zastupanje LGBT zajednice u medijima.

Godišnje izvješće prikazuje zastupljenost manjinskih skupina - uključujući osobe s invaliditetom - na televiziji. U obzir ulaze likovi za koje se očekuje da će se pojaviti u emisijama emitiranim na ABC, CBS, CW, FOX i NBC televizijskim kućama.

Postotak likova s ​​invaliditetom najviši je u desetljeću otkad GLAAD prati zastupljenost invaliditeta na televiziji i puni je postotni bod iznad 2,1 posto koliko je zabilježeno prošle godine, piše Disability Scoop.

NBC planira imati najviše stalnih likova s invaliditetom, njih 13, što je više nego dvostruko više u odnosu na prošlu godinu, otkrila je analiza. ABC će prikazati pet likova s ​​invaliditetom, dok se očekuje da će CBS, FOX i CW imati po tri.

Likovi s invaliditetom uključuju kirurga s autizmom u seriji ‘Dobri doktor’ i čovjeka s Down sindromom u novoj drami ‘Stumptown’, oba na ABC-u.

Damir Fatušić