ZAGREB Gradonačelnik Bandić dočekao sudionike desetodnevnog ultramaratona od Gruda do Vukovara

Biciklistički maraton vozi u povodu 28. obljetnice pogibije heroja Domovinskog rata Blage Zadre

 

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić dočekao je u subotu, 12. listopada, bicikliste desetodnevnog ultramaratona Grude – Vukovar, koji se vozi u povodu 28. obljetnice pogibije heroja Domovinskog rata Blage Zadre.

- Blago Zadro je istinski heroj obrane Vukovara, a da nije bilo Vukovara, ne bi bilo ni Hrvatske - rekao je gradonačelnik.

Kako je objavljeno na portalu zagreb.hr, posebno je pozdravio Katu Zadro, udovicu Blage Zadre te pripadnike 1. gardijske brigade - Tigrovi, koji su također dočekali maratonce na Trgu bana Jelačića.  

Inače, maraton dužine 796 kilometara startao je u Ledincu u Općini Grude, u rodnom mjestu generala, a cilj mu je na Trpinjskoj cesti ispred Spomen doma hrvatskih branitelja na dan pogibije vukovarskog heroja 16. listopada, točno u podne, kada će biti održan komemorativni skup u čast Blage Zadre.

Da podsjetimo, u povodu 28. obljetnice pogibije Blage Zadre, heroja Domovinskog rata i obrane grada Vukovara, umirovljeni bojnik Ivica Lozina, pripadnik 4. gardijske brigade te Udruga maratonaca 'Glasnici istine' iz Virovitičko-podravske županije organizirali su biciklistički ultramaraton, koji je krenuo 7. listopada 2019. iz Ledinca u Općini Grude, rodnom mjestu Blage Zadre, a završit će 16. listopada na Trpinjskoj cesti u Vukovaru, gdje je izgubio život.

- Već dugo u meni tinja ideja da se organizira nešto za pokojnog hrvatskog viteza Blagu Zadru. Planirao sam trkački maraton, ali moji prijatelji iz Slatine, maratonci iz 'Glasnika istine', imaju druge utrke ovih dana pa smo odlučili ići biciklima. Ime Udruge 'Glasnici istine' govori što je naš cilj. Danas se istina o Domovinskom ratu iskrivljuje, a nama je cilj prenositi istinu – rekao je Lozina, a objavljeno je na www.grude-online.info.

Ujedno, Lozina je pozvao stanovnike gradova kroz koje će prolaziti da ih dočekaju na biciklima i odvoze s njima jednu ili više dionica.

Kako je objašnjeno, na put dug 796 kilometara, podijeljen u deset dnevnih etapa, krenulo je šest biciklista: Pavo Tutenov i Darko Dolovski (Najspremniji hrvatski vojnik 2013.) iz Slatine, Robert Kasumović iz Osijeka, Stipe Leko Ćipa iz Ledinca, Mario Marić iz Mostara, Zdravko Poljak iz Pitomača i Ivica Lozina iz Imotskog. Planiraju se zaustaviti u Trilju, Kninu, Udbini, Slunju, Karlovcu, Zagrebu, Kutini, Slatini i Osijeku. Proći će gotovo čitavu Hrvatsku.

- Ovu dionicu mogli smo prijeći i za pet dana, međutim bitno je druženje s ljudima i odavanje pijeteta žrtvama. Ne možemo proći kroz Aržano, a ne zaustaviti se kod spomenika Josipu Joviću, ni kroz Imotski, a ne pokloniti se kod spomenika poginulim braniteljima s područja Imotskog, kojih je 200, a u njihovu kraju puška nije opalila – rekao je Pavo Tutenov, predsjednik Udruge 'Glasnici istine', iskusan maratonac koji trči od 2009. godine i iza sebe ima 192 memorijalne utrke za domovinu, što trkačke, što biciklističke.

Navedeno je da maraton ima policijsku pratnju, a u većini mjesta organiziran im je doček, ručak i smještaj. Tako će ih u Trilju dočekati gradonačelnik, u Udbini župnik, u Karlovcu ih dočekuju roditelji poginulih branitelja, a svugdje ih ugošćuju članovi Hvidre.

Maratonci će biciklima na Trpinjsku cestu doći 16. listopada točno u podne, ispred Spomen doma hrvatskih branitelja, kada će biti održan komemorativni skup u čast Blage Zadre. Time njihov put završava. Već sutradan trče maraton Mikleuš - Radosavci u čast Milana Dunkovića, a tri dana kasnije povezuju stradalnička mjesta Voćin i Baćin.

Pokrovitelj maratona je Ured predsjednice Republike Hrvatske.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti