VARAŽDIN Osniva se centar za pružanje socijalnih usluga osobama s invaliditetom

Usluge su, kako je navedeno u odluci o osnivanju, namijenjene djeci s teškoćama u razvoju, mlađim punoljetnim osobama s tjelesnim, intelektualnim, osjetilnim ili mentalnim oštećenjima, odraslim osobama s tjelesnim oštećenjima te odraslim osobama s intelektualnim, osjetilnim ili mentalnim oštećenjima

 

Grad Varaždin pokrenuo je osnivanje javne ustanove za pružanje socijalnih usluga, čime bi se, očekuje se,trebala povećati i kvantiteta i kvaliteta usluga namijenjenih osobama s invaliditetom.

Ustanova je nazvana Centar za pružanje usluga u zajednici, a sjedište će joj biti na adresi Graberje 33. Riječ je o zgradi gdje je nekad djelovao Centar za odgoj i obrazovanje 'Tomislav Špoljar', koji je sada na novoj lokaciji.

U zgradi u Graberju sada djeluje nekoliko udruga, a prošle godine počeo je s radom poludnevni boravak za osobe s invaliditetom. Osnivanje javne ustanove može se stoga promatrati kao nadgradnja te priče.

- Grad Varaždin svjestan je važnosti uključivanja osoba s invaliditetom u zajednicu te s tim ciljem potiče razvoj socijalnih usluga u zajednici koje su usmjerene deinstitucionalizaciji korisnika i decentralizaciji usluga. Osnivanjem prve ustanove socijalne skrbi na jednom prostoru integrirale bi se sve te usluge - navodi se u obrazloženju odluke koju je donijelo Gradsko vijeće na sjednici 15. srpnja., prenosi Varažinski.hr

Usluge su, kako je navedeno u odluci o osnivanju, namijenjene djeci s teškoćama u razvoju, mlađim punoljetnim osobama s tjelesnim, intelektualnim, osjetilnim ili mentalnim oštećenjima, odraslim osobama s tjelesnim oštećenjima te odraslim osobama s intelektualnim, osjetilnim ili mentalnim oštećenjima.

Za djecu s teškoćama u razvoju tako su predviđene usluge rane intervencije, pomoći pri uključivanju u programe odgoja i redovitog obrazovanja, zatim individualna psihosocijalna podrška u obitelji i Centru te grupna u Centru.

Mlađim punoljetnim osobama s tjelesnim, intelektualnim, osjetilnim ili mentalnim oštećenjima bit će na raspolaganju usluge poludnevnog i cjelodnevnog boravka, individualna psihosocijalna podrška u obitelji i Centru te grupna u Centru, kao i pomoć u kući te pomoć pri uključivanju u programe odgoja i redovitog obrazovanja.

Odrasle osobe s tjelesnim oštećenjima imat će na raspolaganju usluge organiziranog stanovanja uz sveobuhvatnu podršku (sveobuhvatnu, svakodnevnu intenzivnu, svakodnenevnu kratkotrajnu ili povremenu), zatim poludnevni i cjelodnevni boravak, individualnu psihosocijalnu podrške u obitelji i Centru te grupnu u Centru, kao i pomoć u kući.

Za odrasle osobe s intelektualnim, osjetilnim ili mentalnim oštećenjima bit će osiguran poludnevni i cjelodnevni boravak, individualna psihosocijalna podrška u obitelji i Centru te grupna u Centru, kao i pomoć u kući.

Sve navedene usluge podrazumijevale bi suradnju s nadležnim Centrom za socijalnu skrb, kao i drugim institucijama (vrtići, škole i slično) i udrugama koje rade s djecom s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s invaliditetom.

Kada će Centar zaživjeti, nije prognozirano, no tek će u proračunu za 2020. godine biti osigurana sredstva za početak njegova rada. Kada započne s radom, financirat će se iz proračuna, ali i obavljanjem djelatnosti, donacijama i slično.

Precizan financijski model još nije predstavljen javnosti, no očekuje se da korisnici neće biti opterećeni, budući da je prilikom osnivanja iz Grada upućena kritika prema Udruzi za ranu intervenciju Varaždinske županije upravo zbog naplaćivanja svojih usluga korisnicima.Grad Varaždin imenovao je privremenu ravnateljicu Centra, to je Andreja Bobek. Njezin je zadatak obaviti pripreme za početak rada Centra.

- Željeni rezultat je socijalna kohezija od koje će imati koristi korisnici usluga, ali i zajednica - stoji u obrazloženju uz prijedlog odluke, koju je Gradsko vijeće prihvatilo i izglasalo. Sada je na redu planirano provesti u djelo.

Anita Blažinović