HRVATSKI PARAOLIMPIJSKI ODBOR Edukacija osposobljavanja za poslove voditelja sportsko-rekreacijskih aktivnosti

Polaznici ove edukacije su nezaposlene osobe s invaliditetom, od kojih su većina sportaši od 18 do 65 godina

 

Prošlog tjedna održan je prvi turnus edukacije za osposobljavanje osoba s invaliditetom za poslove voditelja/voditeljice sportsko- edukacijskih aktivnosti za osobe s invaliditetom, u sklopu projekta 'Jačanje kapaciteta osoba s invaliditetom za tržište rada' – ActivOSI.

Projekt provode Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke, kao prijavitelj i Hrvatski paraolimpijski odbor, kao partner., a u cijelosti je financiran od strane Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.121.147,02 kune – stoji u priopćenju Saveza, potpisanom od strane Miljenka Mišljenovića.

Polaznici ove edukacije bile su nezaposlene osobe s invaliditetom, od kojih su većina sportaši od 18 do 65 godina.

- Za njih će ova vrsta edukacije biti dodatni korak naprijed, koji će obogatiti njihova znanja i vještine u poslovima sportsko-rekreacijskih aktivnosti, čime će se povećati njihove kompetencije za zapošljivost – istaknuto je.

U prvome tjednu edukacije petnaestak polaznika imalo je mogućnost steći znanja o osnovama sportske rekreacije te o metodikama sportske rekreacije košarke, kroz teoriju i praktični dio.

 

Opći cilj programa dodjele bespovratnih sredstava je poduprijeti projekte koji će povećati mogućnosti za zapošljavanje, umanjiti rizik od socijalne isključenosti i siromaštva marginaliziranih skupina i poboljšati kvalitetu rada s marginaliziranim skupinama.

Kao što je objašnjeno, program osposobljavanja za poslove voditelja/voditeljice sportsko rekreacijskih aktivnosti za osobe s invaliditetom verificiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a razvili su ga stručni suradnici Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Nakon završetka programa i uspješno položenog završnog ispita polaznici dobivaju Uvjerenje o osposobljavanju za poslove voditelja/voditeljice sportsko rekreacijskih aktivnosti za osobe s invaliditetom koje se upisuje u e-radnu knjižicu.

Program ukupno obuhvaća 165 sati teorijske nastave, 22 sati vježbi i 70 sati praktične nastave, a biti će vođen od strane sportskih stručnjaka i kineziterapeuta.

Podsjetimo da je provedba EU projekta 'Jačanje kapaciteta osoba s invaliditetom za tržište rada' - akronim ActivOSI, započela 5. rujna 2018. godine, a isti je prijavljen u sklopu poziva na natječaj 'Podrška socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina' u okviru Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020'.

Klaudija Klanjčić

 

Povezane vijesti