Slavonski Brod: Održan 18. Međunarodni sportski susret osoba s invaliditetom 'Bljesak 2017'

Dvodnevna natjecanja okupila su brojne sportaše s invaliditetom iz cijele Hrvatske i susjedstva, a održali su se turniri u šahu, boćanju za osobe s invaliditetom, sjedećoj odbojci i košarci u kolicima

 

Proteklog vikenda je u Slavonskom Brodu održan 18. Međunarodni sportski susret invalida 'Bljesak 2017'. Sportski savez osoba s invaliditetom Brodsko – posavske županije i grada Slavonskog Broda organizirao je ovaj, sada već tradicionalni festival sporta, u suradnji s lokalnim klubovima i udrugama osoba s invaliditetom, a sve povodom obilježavanja obljetnice vojno-redarstvene akcije Bljesak, kojom su hrvatske vojne i redarstvene snage prije 22 godine oslobodile okupirana područja zapadne Slavonije.

Dvodnevna natjecanja okupila su brojne sportaše s invaliditetom iz cijele Hrvatske i susjedstva, a održali su se turniri u šahu, boćanju za osobe s invaliditetom, sjedećoj odbojci i košarci u kolicima.

Turnir u šahu održan je u domu HVIDR-e u Slavonskom Brodu u organizaciji Zajednice udruga HVIDR-e Brodsko-posavske županije, uz tehničku potporu Šahovskog kluba invalida Kralj iz Slavonskog Broda. Nastupilo je 38 igrača iz nekoliko županija, a pobjednik turnira bio je majstorski kandidat Domagoj Glažar, član ŠK Stjepan Bosak - URIHO iz Zagreba, s osvojenih 6 bodova iz 7 kola. Drugi je, s osvojenih 5,5 bodova, bio prvokategornik Zdravko Muha iz ŠKI Kralj“ a s istim brojem bodova, prema dodatnim kriterijima, treći je bio prvokategornik Petar Lovrić iz ŠK Brod. U kadetskoj su konkurenciji prva tri mjesta osvojili igrači ŠK Đuro Đaković – Mario Drempetić bio je prvi, Dorian Medved drugi, a treći je bio Lukas Jurakić.

Boćarski klub Dan za osobe s invaliditetom organizirao je turnir u boćanju za osobe s invaliditetom, koji se održao u sportskoj dvorani Osnovne škole Ivan Goran Kovačić. Nastupilo je 6 hrvatskih klubova s 8 ekipa, a natjecali su nekategorizirani, rekreativni igrači. Pobjedu je na kraju odnio BKOSIIŽ Istrijana iz Pule, drugi su bili boćari BK Nada“iz Požege, a treće mjesto je osvojila ekipa BKOSI DDZ Željko Klepač – URIHO iz Zagreba.

12. Međunarodni turnir sjedeće odbojke odigrao se u dvorani Osnovne škole Đuro Pilar, u organizaciji Odbojkaškog kluba invalida Marsonia. Nastupilo je 7 ekipa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te reprezentacija Hrvatske. Igralo se na dva dobivena seta, a nakon nadmetanja u dvije grupe, u završnici je konačnu pobjedu odnio Sportski klub invalida sjedeće odbojke Sinovi Bosne iz Lukavca u Bosni i Hercegovini. Drugi je bio Klub sjedeće odbojke Zenica 92, također iz Bosne i Hercegovine, dok je treće mjesto zauzeo Klub invalida sjedeće odbojke Hrabri iz Zagreba.

Jedino dvodnevno natjecanje, 18. Međunarodni košarkaški turnir invalida u kolicima, održan je u Sportskom centru Rehlicki, u organizaciji Košarkaškog kluba invalida Brod. Natjecalo se 6 ekipa, odnosno 5 klubova, i to iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije. Nakon 'haklanja' po grupama, prvo je mjesto u razigravanju zaslužio PN Castelvecchio iz Gradišća u Italiji, druga je bila prva ekipa KKI „Brod“ iz Slavonskog Broda, a treći su bili igrači KIK Zmaj iz Gradačca u Bosni i Hercegovini. Najbolji strijelac turnira bio je Enes Kamberović iz ekipe KIK Zmaj, najbolji u šutiranju trica bio je Danilo Kaminik, član DPSŠ Maribor iz Maribora u Sloveniji, dok je najboljim igračem turnira proglašen Ademir Demirović iz talijanske ekipe PN Castelvecchio.

Lijepu atmosferu u Slavoniji nije pokvarilo čak niti tmurno vrijeme, pa s veseljem možemo očekivati okupljanje sportaša s invaliditetom u Slavonskom Brodu i iduće godine.

Damir Fatušić