Europske sveučilišne igre: Šah postaje sve popularniji akademski sport

"Turnir je prošao u fer i korektnoj borbi. Sportaši su pokazali veliko zalaganje i profesionalni pristup natjecanju“, izjavio je međunarodni sudac Josip Bandur

 

Na Europskim sveučilišnim igrama, koje se održavaju od 11. do 24. srpnja, jedna od sportskih disciplina bio je i šah. Turnir se odigrao u dvorani Pauk, a nastupalo je sedam ženskih i dvanaest muških ekipa. Natjecanje je otvorio velemajstor Alojzije Janković, koji je ujedno bio i direktor turnira.

Igralo se devet kola po švicarskom sustavu (FIDE varijanta) s tempom od 25 minuta plus dodatak od 10 sekundi po potezu, a sudili su međunarodni suci Eduard Piacun i Mate Ivančić, FIDE sudac Josip Bandur te državni sudac Marko Bosiočić.

"Turnir je prošao u fer i korektnoj borbi. Sportaši su pokazali veliko zalaganje i profesionalni pristup natjecanju“, izjavio je međunarodni sudac Josip Bandur.

U jakoj konkurenciji na muškom pojedinačnom turniru prvo mjesto osvaja velemajstor Gabuzyan Hovhannes iz Armenije sa 8 bodova iz devet partija. Drugo mjesto je osvojio po dodatnim kriterijima velemajstor Andriasian Zaven iz Armenije s 6.5 bodova, dok je treće mjesto i bronćanu medalju osvojio Rus Chigaev Maksim s 6.5 bodova.

Na ženskom pojedinačnom turniru, na kojem je bilo 19 igračica, prvo mjesto je osvojila Adela Velikić iz Srbije s osvojenih 7.5 bodova od 9 partija. Drugo mjesto sa 7 bodova osvaja Ruskinja Kovanova Baira dok je treća Jovana Erić iz Srbije s 6.5 bodova.

U ekipnom muškom natjecanju, u kojem su se zbrajala dva najbolja rezultata pojedinaca iz svake ekipe, najboljima su se pokazali studenti s sveučilišta Armenian State Institute of Physical Culture u sastavu GM Gabuzyan i Hovhannes sa 14.5 bodova, drugo mjesto su osvojili studenti sa Sveučilišta Ural State Mining University u sastavu Maksim Chigaev i Pavel Ponkratov sa 12.5 bodova, dok je treće mjesto pripalo ekipi sa Sveučilišta u Beogradu koju su činili Vladimir Luković i Miloš Stanković sa 11.5 bodova.

Među ženskim ekipama najboljima su se pokazale studentice sa Sveučilišta u Beogradu u sastavu Adela Velikić i Jovana Erić sa 14 bodova. Drugo mjesto su osvojile studentice s Ural State Mining University u sastavu Kovanova Baira i Travkina Anastasia ss 12 bodova, s pola boda boljim rezultatom od studentica iz Ljubljane, u sastavu Spela Orehek i Caterina Leonardi sa 11.5 bodova.

Predzadnjeg dana turnira odigrao se muški i ženski blitz turnir s tempom igre od 3 minute, s dodatkom od 2 sekunde po potezu. Na muškom turniru je uvjerljivo slavio Andriasian Zaven sa 7.5 bodova iz devet partija. Drugo mjesto je pripalo Pavelu Ponkratovu sa 7.5 bodova, dok je treći bio Maksim Chigaev sa 7 bodova. Na ženskom turniru pobijedila je Anastasia Travkina iz Rusije sa 7.5 bodova iz devet partija, drugo mjesto osvjoila je Adela Velikić iz Srbije sa 6 bodova, dok je treća bila Mila Zarković s 5.5 bodova.

"Imam 22 godine, a šah igram od svoje sedme. Sudjelovala sam na mnogim državnim i županijskim prvenstvima, kadetskim, juniorskim i seniorskima ligama te na sportskim igrama mladih", izjavila je Anamarija Kečkeš, redovna studentica Pravnog fakulteta u Osijeku. "Naša ekipa, koja igra za Sveučilište J.J. Strossmayera Osijek, osvojila je 5. mjesto. U ekipi su također igrale i Ana-Marija Čikvar i Elizabeta Konjušak. Zadovoljna sam našim nastupom i konačnim rezultatom. Htjela bih pohvaliti organizatore cjelokupnog prvenstva, volontere i našu profesoricu Vesnu Širić, koja nas je vodila na ovo prvenstvo koje će nam ostat u lijepom sjećanju.“

"U mlađim kategorijama igrao sam juniorska i kadetska prvenstva Hrvatske te športske igre mladih. Ovo su moje prve Europske sveučilišne igre. Ovo mi je bio jedan od jačih turnira u posljednje vrijeme", rekao je Andrija Jergović, student prve godine diplomskog studija na Ekonomoskom fakultetu u Zagrebu. "Turnir mi je ukazao na mnoge nedostatke u igri s kojima ću se pozabaviti u daljnjim mjesecima. Rezultat je gori od same prikazane igre. Mislim da je cilj ovakvih igara da se mi sportaši što više družimo i razmjenjujemo iskustva i kontakte."

Domagoj Glažar

 

Povezane vijesti