Univerzalna sportska škola: Najbrži put do inkluzije djece s teškoćama u razvoju

"Program uz sve ostalo daje mogućnost roditeljima da kvalitetno provedu slobodno vrijeme uz svoju djecu te im omoguće osjećaj pripadnosti, veselja i zadovoljstva", kaže Mirela Šikoronja, idejna začetnica Univerzalne sportske škole

Mirela Šikoronja i Ivana Knežević Šambić

Bio je to uistinu lijep prizor na paviljonu 18 Zagrebačkog velesajma: djeca s teškoćama u razvoju zajedno s vršnjacima bez invaliditeta prezentiraju razne sportove koje treniraju unutar Univerzalne sportske škole. Univerzalna skola17.JPG Univerzalna skola16.JPG Univerzalna skola15.JPG Univerzalna skola14.JPG Univerzalna skola13.JPG Univerzalna skola12.JPG Univerzalna skola11.JPG Univerzalna skola10.JPG Univerzalna skola9.JPG Univerzalna skola8.JPG Univerzalna skola7.JPG Univerzalna skola6.JPG Univerzalna skola5.JPG Univerzalna skola4.JPG Univerzalna skola3.JPG Univerzalna skola2.JPG Univerzalna skola1.JPG

Uz djecu i njihove roditelje, događaju su nazočili i brojni uglednici iz javnog života, uz ostale Marinka Bakula Anđelić kao izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predstavnici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, te Josip Držaić, predsjednik Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom.

Mirela Šikoronja, svestrana trenerica koja je inicirala Univerzalnu sportsku školu, nije krila zadovoljstvo velikim odazivom djece i njihovih roditelja na ovaj festival sporta i dobrog druženja.

"Ideja za Univerzalnu sportsku školu za djecu s teškoćama u razvoju pokrenuta je krajem 2014. godine, s osnovnim ciljem omogućavanja tim mališanima da podignu razinu svojih motoričkih i funkcionalnih sposobnosti na višu razinu, lakše se integriraju u društvo te zbog prevencije zdravlja kroz sportsko rekreativne aktivnosti.

Ono što je također bitno jest činjenica da Program daje mogućnost roditeljima da kvalitetno provedu slobodno vrijeme uz svoju djecu te im omoguće osjećaj pripadnosti, veselja i zadovoljstva.

Program provodimo na nekoliko lokacija u Gradu Zagrebu (Trnje, Dubrava, Novi Zagreb, Trešnjevka i COO Goljak). Naravno da nam je cilj da uključimo što više djece, da se za nas čuje, da informiramo javnost za ovu populaciju, motiviramo roditelje i preveniramo i podignemo na višu razinu zdravlje djece kako bi što kvalitetnije živjeli svoj budući život.

Nešto viša razina ovog Programa je da naši treneri koji rade na terenu prepoznaju mlade talente i usmjere ih u sportove za koje pokazuju potencijal i motoričke mogućnosti te da u budućnosti stvorimo paraolimpijce. 

Zahvaljujem Ministarstvu obrazovanja, kulture i sporta koji podržavaju ovaj program u nadi da ćemo i dalje kvalitetno surađivati, zajednički voditi brigu o osobama s invaliditetom s posebnim naglaskom na mlade sportaše te im omogućiti da uz našu podršku preskaču sve barijere koje im život nosi.

Ujedno zahvaljujem Gradu Zagrebu, koji i kad nije direktno uključen u neki od naših Programa, uvijek stoji uz sport i zagrebačke sportaše, a posebno uz sportaše s invaliditetom", rekla je Mirela Šikoronja.

Univerzalna sportska škola pruža optimalan razvoj djece s invaliditetom kroz sportske sadržaje. Cilj je, kaže Šikoronja, poticati višestrani psihosomatski razvoj, unaprijediti zdravlje i zadovoljiti dječje potrebe za kretanjem te putem toga stvoriti radne navike svakodnevnog tjelesnog vježbanja

Djeca pod stručnim nadzorom kineziologa i trenera, igrajući se na zanimljiv i za njihovu dob pedagoški i kineziološki primjeren način, uče osnovne oblike kretanja, kao i osnovne elemente brojnih sportova.

 

Jedna od takvih trenerica unutar Univerzalne sportske škole je i Ivana Knežević Šambić koja kaže da je sport sjajna 'platforma' za stvaranje novih prijateljstava između djece s teškoćama i njihovih vršnjaka bez invaliditeta.

"Trudimo se kroz sport poboljšati kvalitetu života djece s teškoćama u razvoju, i ako mogu biti neskromna, mislim da postižemo zavidne rezultate. Djeca naime uživaju u gimnastici, atletici, stolnom tenisu, boćanju..., a uz razvijanje svojih motoričkih i funkcionalnih sposobnosti odlično se i zabavljaju. Cilj nam je razvijati ovaj projekt, tako da ćemo uskoro biti prisutni i na području Dubrave, u Novom Jelkovcu i Osnovnoj školi 'Mate Lovrak' te OŠ 'Antuna Mihanovića' i Centru za odgoj i obrazovanje 'Vinko Bek'. Ovim putem željela bih uputiti poziv svim roditeljima djece s teškoćama u razvoju da svoje mališane dovedu u Univerzalnu sportsku školu jer mi regrutiramo nove paraolimpijce i stvaramo trajna prijateljstva", napominje Ivana Knežević Šambić.

In Portal