Sočni KOLAČ OD ČOKOLADE za slatki početak tjedna

Majanski i aztečki narodi koristili su čokoladu za pripremu napitka poznatog kao 'xocolātl', a obično su mu dodavali ljute papričice i začine. Smatrali su je svetom poslasticom i koristili je i u obredima te kao kao oblik plaćanja

Čokoladni kolač.

 

Sastojci:

  • - 200 g tamne čokolade
  • - 200 g maslaca
  • - 200 g smeđeg šećera
  • - 4 jaja
  • - 100 g brašna
  • - 1 žličica praška za pecivo
  • - prstohvat soli
  • - 100 g nasjeckanih oraha ili lješnjaka (opcionalno)

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa.

Rastopite čokoladu i maslac na laganoj vatri te ostavite sa strane da se malo ohladi.

U velikoj zdjeli umutite šećer i jaja dok smjesa ne postane lagana i pjenasta. Polako dodajte rastopljenu čokoladu i maslac u smjesu od šećera i jaja te dobro promiješajte. Dodajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli te promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.

Ako koristite orahe ili lješnjake, nježno ih umiješajte u smjesu.

Pripremite kalup za pečenje (može biti obložen papirom za pečenje) i ulijte smjesu u kalup. Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, ili dok ne bude gotov (provjerite čačkalicom - kada izađe suha, kolač je gotov).

Kad je gotov, izvadite kolač iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.

 

In Portal