Sočni KOLAČ OD ČOKOLADE za slatki početak tjedna
Majanski i aztečki narodi koristili su čokoladu za pripremu napitka poznatog kao 'xocolātl', a obično su mu dodavali ljute papričice i začine. Smatrali su je svetom poslasticom i koristili je i u obredima te kao kao oblik plaćanja
Sastojci:
- - 200 g tamne čokolade
- - 200 g maslaca
- - 200 g smeđeg šećera
- - 4 jaja
- - 100 g brašna
- - 1 žličica praška za pecivo
- - prstohvat soli
- - 100 g nasjeckanih oraha ili lješnjaka (opcionalno)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa.
Rastopite čokoladu i maslac na laganoj vatri te ostavite sa strane da se malo ohladi.
U velikoj zdjeli umutite šećer i jaja dok smjesa ne postane lagana i pjenasta. Polako dodajte rastopljenu čokoladu i maslac u smjesu od šećera i jaja te dobro promiješajte. Dodajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli te promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Ako koristite orahe ili lješnjake, nježno ih umiješajte u smjesu.
Pripremite kalup za pečenje (može biti obložen papirom za pečenje) i ulijte smjesu u kalup. Pecite kolač u prethodno zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, ili dok ne bude gotov (provjerite čačkalicom - kada izađe suha, kolač je gotov).
Kad je gotov, izvadite kolač iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.
In Portal
Objavljeno: 30.10.2023