Savršenstvo okusa - GRČKA SALATA s kozjim feta sirom
Grčka salata se priprema sa svježim sastojcima koji ne zahtijevaju kuhanje, a sadrži povrće i fetu, tipični grčki sir od kozjeg ili ovčjeg mlijeka. Ima nježan, malo slankast okus zbog fete koja savršeno ide uz rajčicu
Pravo ime ove planetarno popularne salate je Horiatiki što u prijevodu znači seoska salata. Radile su majke i bake u staroj Grčkoj, a postala je poznata tek 1909. godine kada je američki imigrant porijeklom iz Grčke odlučio nasjeckati povrće koje koristi svaki dan. Razlog tome je bio problematičan zub. Kasnije je njegova sestra poslužila salatu na jednom vjenčanju. Dodala je i tradicionalan feta sir i uspjeh je bio zapanjujući. Ovo jednostavno, seosko jelo tako je preko noći je postalo popularno i omiljeno diljem svijeta.
Grčka salata se priprema sa svježim sastojcima koji ne zahtijevaju kuhanje, a sadrži povrće i fetu, tipični grčki sir od kozjeg ili ovčjeg mlijeka. Ima nježan, malo slankast okus zbog fete koja savršeno ide uz rajčicu.
U ovoj salati, nisko kalorični sadržaj kozjeg feta sira uravnotežen je s povrćem bogato vodom i mineralnim solima te pomaže tijelu da se riješi viška tekućine i toksina, odnosno suzbija nakupljanje masti. Možete ju spremiti nakon napornog treninga, a idealna je za žene i muškarce koji žele izgubiti višak kilograma.
Donosimo vam provjereni recept za grčku salatu u kojoj možete uživati svaki dan.
Sastojci za grčku salatu s kozjim feta sirom:
1 crveni luk
1 veći krastavac
2 rajčice
1 žlica origana
1 žlica vinskog octa
sol, papar
200 ml maslinova ulja
1 manja glavica salate
125 g crnih maslina bez koštica
400 g kozjeg feta sira
malo limuna po želji
Priprema:
Luk narezan na tanke ploške marinirajte u mješavini ulja, octa i origana dva sata. Rajčice narežite na tanke kriške pa posipajte s malo soli .
Narežite salatu i krastavac pa stavite u posudu i dodajte masline, namrvljenu fetu, rajčice, crveni luk zajedno sa začinima te malo soka od limuna. Nježno, ali temeljito promiješajte pa poslužite.
Salatu možete poslužiti na raznim druženjima, sigurni smo da će gosti biti jako zadovoljni. Ako vam se svidio ovaj recept, javite nas svoje dojmove.
In-portal
Objavljeno: 27.04.2023