Zagrebačka skupština: Izjednačavanje stipendija učenicima i studentima s invaliditetom

Svrha Strategije je zaštita i osiguravanje punog i ravnopravnog uživanja svih ljudskih prava i temeljnih sloboda osoba s invaliditetom i unapređivanje i poštivanje njihova urođenog dostojanstva

 

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine jednoglasno su prihvatili Izvješće o provedbi mjera i aktivnosti za 2014. iz Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2011. do 2015., a većinom glasova prihvatili su i prijedlog Kluba SDP-a da se stipendije koje se dodjeljuju učenicima i studentima s invaliditetom po iznosu izjednače sa stipendijama koje se dodjeljuju učenicima i studentima.

Istaknuto je kako je svrha Strategije unapređivanje, zaštita i osiguravanje punog i ravnopravnog uživanja svih ljudskih prava i temeljnih sloboda osoba s invaliditetom i unapređivanje i poštivanje njihova urođenog dostojanstva.

U raspravi je predsjednik Udruge invalida rada Zagreba Zlatko Bočkal rekao da su u izradi Izvješća sudjelovali i predstavnici udruga osoba s invaliditetom te kako se nada da će ono što nisu uspjeli sada uvrstiti i napraviti, uvrstiti u novi dokument, koji se uskoro očekuje. Apelirao je na rješavanje problema pristupačnosti osobama s invaliditetom te problema financiranja udruga za osobe s invaliditetom koje još nemaju definirano kako osigurati "hladni pogon".

Margareta Mađerić u ima Kluba HDZ-HSP AS-BUZ rekla je da mogu biti ponosni što u raspravi o toj točki dnevnog reda sudjeluju i predstavnici udruga osoba s invaliditetom. Ustvrdila je kako je to nadstranačko pitanje koje mora imati konsenzus te da je borba protiv diskriminacije apsolutni prioritet.

Istaknula je da se može učiniti još puno više za osobe s invaliditetom. "Ne možemo i ne smijemo biti zadovoljni dok ne postignemo krajnji cilj Strategije, dok ne postignemo potpunu mobilnost, prilagodbu kako gradskih tako i državnih institucija da osoba s invaliditetom u svakom trenutku može iz jednog dijela grada doći u drugi i da nema fizičkih prepreka i barijera. Da je dostupna svaka institucija, jer jedino tada ćemo moći reći da smo zadovoljni i da osobe s invaliditetom imaju jednaku kvalitetu života kao i osobe bez invaliditeta", poručila je Mađerić.

Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) istaknuo je kako nema niti jedne zagrebačke obitelji koja nema nekoga s invaliditetom i stoga je društvo jednakih mogućnosti naš put, ali i cilj. "Naša dužnost je podsjećati i otklanjati prepreke", poručio je.

Bernardić je istaknuo kako bi volio da su svi vrtići u Zagrebu prilagođeni djeci s invaliditetom i poručio kako na tome moraju raditi. Istaknuo je kako se u srednjim školama moraju otkloniti fizičke barijere, a založio se i za prilagodbu svih institucija, svih kulturnih, društvenih i javnih objekata osobama s invaliditetom te apelirao da se napravi sve što je moguće da se za tu namjenu povuku sredstva iz EU fondova.

Rekao je kako je prijedlog SDP-a da se već ove godine u rebalansu gradskog proračuna osiguraju sredstva za prilagodbu dva ili tri pothodnika osobama s invaliditetom te da se svake godine osiguraju sredstva dok se svi pothodnici ne urede. Bernardić je apelirao i da se iznosi stipendija za učenike i studente s invaliditetom izjednače s iznosom stipendija za učenike i studente koji nemaju invaliditet. Poručio je kako bi simbolična gesta bila da osobe s invaliditetom napokon dobiju lift u Gradskoj skupštini, na što je predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor rekao da je natječaj za taj lift završio u veljači, te za oko 1. lipnja najavio početak radova na liftu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Hina

Foto: Anto Magzan/PIXSELL

 

Povezane vijesti