Otkriven gen koji poboljšava kognitivne sposobnosti i utječe na funkcionalnost mozga u starosti

Procjenjuje se da od nekog oblika demencije u Hrvatskoj boluje više od 80.000 osoba, od čega na Alzheimerovu bolest otpada dvije trećine svih oboljelih. Činjenica je da oko 50 posto populacije starije od 85 godina boluje od Alzheimerove demencije

 

Inačica gena koji je već doveden u vezu s dužim očekivanim trajanjem života ima i važnu ulogu u održavanju funkcije mozga u starijoj dobi.

Prema pisanju stručnog časopisa Annals of Clinical and Translational Neurology, osobe s ključnom inačicom gena po imenu KLOTHO imaju veći volumen prednjeg dijela mozga koji je presudan za procese planiranja i donošenja odluka.

Ove osobe imaju bolje rezultate na testiranjima pamćenja, dodaju istraživači s University of California nakon analize podataka prikupljenih od 422 ispitanika.

Po njihovim riječima, radi se o jednoj od rijetkih dosad identificiranih genetskih inačica koje promoviraju zdravo starenje mozga.

Gen KLOTHO kontrolira proizvodnju istoimenog proteina koji je uključen u regulaciju niza procesa u organizmu.

Ranija istraživanja su već pokazala kako je inačica ovog gena nazvana KL-VS prisutna kod 20 posto populacije te je povezana s većom prisutnošću KLOTHO proteina, većim izgledima za duži život te boljom funkcijom srca i bubrega.

No, iako mehanizam starenja mozga još nije u potpunosti otkriven, postoje određene mjere čijim se provođenjem, u najmanju ruku, taj proces može usporiti. Za zdraviji mozak potrebno je baviti se tjelovježbom, pridržavati se principa pravilne prehrane, biti intelektualno aktivan, izbjegavati pušenje i uzimanje droga, kontrolirati stres, osigurati dovoljno sna, ali i imati aktivan društveni život.

Unosom hrane i pića također možemo utjecati na starenje mozga, tako suse čajevi poput crnog i zelenog pokazali korisnim za poboljšanje kognitivnih funkcija mozga i to vjerojatno zahvaljujući njihovom sadržaju polifenola koji djeluju antioksidativno. Uz čaj, značajnu količinu vrijednih antioksidansa sadrži i bobičasto voće te tamna čokolada s visokim udjelom kakaa.

Starenje mozga može se usporiti i unosom namirnica koje obiluju nitratima poput cikle, celera, kupusa i zelenog lisnatog povrća. Naime, nitrati iz hrane se uz pomoć bakterija u ustima pretvaraju u nitrite koji povećavaju protok krvi i kisika, posebice na mjestima gdje kisika nedostaje. Kako mozak stari, prolazi kroz brojne promjene na živčanim stanicama, a orašasti plodovi poput oraha, lješnjaka i badema, u umjerenoj količini osiguravaju polifenole i bioaktivne supstance koje umanjuju propadanje živčanih stanica.

Procjenjuje se da od nekog oblika demencije u Hrvatskoj boluje više od 80.000 osoba, od čega na Alzheimerovu bolest otpada dvije trećine svih oboljelih. Činjenica je da oko 50 posto populacije starije od 85 godina boluje od Alzheimerove demencije.

Piše: Marko Damjanović