Alarmantno: Sve više Amerikanaca s invaliditetom žive u teškom siromaštvu, u Hrvatskoj je još i gore

Kada će se i u Hrvatskoj pojaviti pojaviti političar koji će ukazati na činjenicu da osobama s invaliditetom voda nije došla samo do grla. 'Vodostaj' se popeo i sve više osoba s invaliditetom ne može ni disati, što zbog neimaštine, što zbog nebrige vlastodržaca

 

Još je ove godine pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, uz svom redovnom izvješću Saboru RH, upozorila da tisuće osoba s najtežim invaliditetom žive ispod donje granice siromaštva. No, s razlogom treba postaviti pitanje je li njezin vapaj došao do savjesti onih koji bi, zaboga, trebali zastupati interese svih hrvatskih građana, a posebice najosjetljivijih društvenih skupina.

Očito se pravobraniteljica za OSI obraćala gluhoj ali zato malobrojnoj saborskoj publici jer - barem sudeći prema dojavama naših čitatelja  - egzistencijalna je situacija osoba s invaliditetom svakim danom sve gora.

"Naknade s osnova invaliditeta, čija je svrha uključivanje osoba u svakodnevni život, u praksi postaje jedini izvor prihoda za cijele obitelji pa tako opća, teška socijalna slika posredno nepovoljno utječe i na te osobe i na te obitelji", naglasila je Anka Slonjšak pred gotovo praznim saborskim klupama.

No, u sličnom je položaju i OSI zajednica u Sjedinjenim Američkim Državama, zemlji razvijene demokracije i moćne legislative kada je riječ o zaštiti prava osoba s invaliditetom.

Posljednje kongresno izvješće, naime, upozorava na činjenicu da najmanje jedno od troje Amerikanaca s invaliditetom žive u teškom siromaštvu. Uzroci se nalaze u širokom rasponu – od predrasuda društva u cjelini do neučinkovitosti sustava za podršku i integraciju osoba s invaliditetom na tamošnje tržište rada.

Doduše, nakon više od dva desetljeća od usvajanja Zakona o osobama s invaliditetom ostvaren je određen napredak, poput bolje pristupačnosti javnim objektima i fleksibilnijeg javnog prijevoza, ali istraživanje američkog Senata ukazuje na činjenicu da su ključne barijere i dalje prisutne. A to, uz ostalo, uključuje i (ne)mogućnost realizacije prava na obrazovanje, kvalitetnu zdravstvenu skrb i zapošljavanje.

"Poslodavci se plaše da će im osobe s invaliditetom samo stvarati probleme, premda brojne znanstvene studije govore da su radnici s invaliditetom vrijedni kao i 'ostali'. Situacija je vrlo frustrirajuća", svjedočila je jedna žena s Downovim sindromom iz Iowe pred kongresnicima.

Senator Tom Harkin iz Iowe trenutačnu je situaciju nazvao 'najvećim nacionalnim izazovom' koji traži hitnu i učinkovitu reakciju na svim razinama izvršne i zakonodavne vlasti.

Kada će se i u Hrvatskoj pojaviti pojaviti takav senator koji će ukazati na činjenicu da osobama s invaliditetom voda nije došla samo do grla. Vodostaj se popeo i sve više osoba s invaliditetom ne može ni disati, što zbog neimaštine, što zbog nebrige vlastodržaca.

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti