DOBRA VIJEST ZA GEJMERE PlayStation predstavio novi kontroler dizajniran isključivo za osobe s invaliditetom

Pristupačni kontroler može se postaviti na ravnu površinu poput ladice za invalidska kolica i namijenjen je 'za pomoć igračima s invaliditetom u udobnijoj i duljoj igri'

Kontroler za PlayStation

 

Koliko li je samo ljudi s invaliditetom koji se ne osjećaju dobro u vanjskom svijetu pa utjehu pronalaze u onom virtualnom. Videoigre za njih nisu tek zgodna zabava za dokolicu, nego i pouzdan alat za 'preživjeti dan'.

Stoga će brojne osobe s invaliditetom sigurno razveseliti vijest koja dolazi iz korporacije Sony, a odnosi se na njihov najpoznatiji proizvod PlayStation koji će uskoro biti bitno inkluzivniji. Sony je, naime, predstavio novi kontroler dizajniran da bude pristupačniji osobama s invaliditetom. Kontroler za PlayStation bit će dostupan od 6. prosinca, a koštat će manje od sto dolara.

Kružni kontroler, na kojem se radi već pet godina, sadrži gumbe koji se mogu preuređivati s različitim poklopcima kako bi korisnici mogli odabrati oblik i teksturu koja im odgovara. Također uključuje kontrolnu palicu koja se može podesiti na željenu duljinu za udobnost. Korisnici mogu konfigurirati postavke gumba i palice prema svojim potrebama, a pristupačni kontroler može se koristiti sam ili povezan s drugim kontrolerima i dodacima.

Pristupačni kontroler može se postaviti na ravnu površinu poput 'ladice' za invalidska kolica i namijenjen je 'za pomoć igračima s invaliditetom u udobnijoj i duljoj igri', naznačio je u blogu Hideaki Nishino, viši potpredsjednik za iskustvo platforme u Sony Interactive Entertainmentu.

- Naš je cilj bio stvoriti inovativan dizajn koji je prilagodljiv potrebama širokog spektra igrača - rekao je Nishino.

Tvrtka je isprobala pola tuceta koncepata i radila sa stručnjacima za pristupačnost i iskusnim igračima s invaliditetom kako bi identificirala najbolju opciju. Čak je i pakiranje kontrolera osmišljeno tako da bude dostupno, koristeći petlje koje omogućuju korisnicima da raspakiraju predmet samo jednom rukom.

Osim samog Access kontrolera, Sony je rekao da će Logitech G ponuditi dodatnu opremu u siječnju sljedeće godine koji će omogućiti još veću prilagodbu videoigara za gejmere s invaliditetom.

PlayStation Access kontroler prvi je put predstavljen na CES-u, godišnjem sajmu potrošačke tehnologije u Las Vegasu, ranije ove godine, ali je tada još bio u razvoju.

Sonyjev rival Microsoft nudi Adaptive Controller za Xbox još od 2018. godine, no Japanci vjeruju kako će gejmeri s invaliditetom njihovim proizvodom biti znatno zadovoljniji.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti