ZAKLADA CRAIG H. NIELSEN Nagrada od milijun dolara za doprinos u istraživanju ozljeda leđne moždine

Posvećeni smo budućnosti u kojoj pojedinci s ozljedama leđne moždine žive ispunjene i produktivne živote kao aktivni sudionici svojih zajednica, poručuju lideri zaklade

Craig H. Nielsen

 

Zaklada Craig H. Neilsen najveći je privatni financijer istraživanja, obrazovanja, kliničke obuke i programske potpore u SAD-u i Kanadi na području ozljeda leđne moždine.

Ova privatna organizacija tradicionalno dodjeljuje nagradu u vrijednosti od milijun dolara, a ove su godine laureati Carmen Daniels Jones, Victor Calise i Vincent Pierce, troje pionira koji djeluju na području marketinga, javnog zagovaranja osoba s invaliditetom te umjetnosti i zabave.

- Oni su primjer vrijednosti naše zaklade i predanosti mijenjanju svijeta na bolje, kao što je to učinio naš osnivač. Ponosni smo što ih podržavamo dok nastavljaju ostavljati trajni trag u svojim naporima da obogate živote ljudi koji žive s ozljedama leđne moždine - rekla je Kym Eisner, izvršna direktorica Zaklade Neilsen.

- Nagrada za vizionare utjelovljuje odlučnost, strast i sposobnost mog oca da nadahne one oko njih - dodao je Ray Neilsen, supovjerenik i predsjednik odbora za nagrade.

- Moj bi otac bio tako ponosan da slavi Carmen, Victora i Vincenta i njihov trajan utjecaj na svijet.

Craig H. Neilsen prevladao je nebrojene prepreke tijekom svog života s invaliditetom i neumorno osnaživao druge da učine isto. Dobitnici nagrada odražavaju mnoge ideale koji su krasili Craiga: ne boje se preuzeti hrabre rizike, posjeduju bezgraničnu odlučnost i strast te inspiriraju 'druge da pomažu drugima'.

Jedan od laureata je Victor Calise, dugogodišnji zagovornik invaliditeta, trenutačno je direktor nedavno osnovanog Walmartova centra izvrsnosti za pristupačnost i inkluzivnost osoba s invaliditetom. Godine 1992., u dobi od 22 godine, Victor je ozlijeđen u nesreći na brdskom biciklizmu zbog koje je ostao trajno paraliziran. Usto mu se pripisuju zasluge i uporan rad da New York City bude najpristupačniji grad na svijetu za ljude s ograničenim mogućnostima kretanja.

Također je dosljedno surađivao s inovatorima u razvoju digitalne pristupačnosti, komunikacija i autonomnih vozila kako bi osigurao da pristupačnost ostane prioritet u tehnološkom napretku. Victor, strastveni sportaš, natjecao se na Paraolimpijskim igrama 1998. u Naganu u Japanu kao član prve američke reprezentacije u hokeju na sanjkama.

Carmen Daniels Jones živi u Atlanti, američkoj saveznoj državi Georgiji, a nagradu je zaslužila kao predsjednica marketinške konzultantske tvrtke koja razvija strategije za organizacije za oglašavanje, pružanje usluga i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Prometna nesreća tijekom prve godine koledža rezultirala je paralizom. Nakon nesreće, Carmen je odlučila svoju karijeru posvetiti razvijanju mogućnosti za osobe s invaliditetom, koje su često podcijenjene na tržištu rada.

Danas savjetuje tvrtke o održivosti i ekonomskoj vitalnosti poslovanja u koje su uključeni zaposlenici s invaliditetom koje sustavno pozicionira kao inkluzivne lidere u različitim industrijama. U ožujku ove godine Carmen je imenovana članicom Odbora za uklanjanje arhitektonskih i prometnih prepreka u administraciji predsjednika Bidena.

Vincent Pierce glazbeni je producent koji živi i radi u New Yorku, a nagrađen je kao suvoditelj inicijative za umjetnost i pravdu Open Doors. U svojim dvadesetima, Vincent je upucan dok su ga pljačkali pod prijetnjom pištoljem, a kobni metak ga je ostavivio paraliziranim. Godine 2019. Vincent je počeo pisati poeziju te pokrenuo glazbeni program ZING! koji, kaže on, 'pokazuje djeci iz četvrti poput one u kojoj sam ja odrastao da su veća od onoga što njihova okolina očekuje da budu'.

U srpnju 2020. Vincent je pokrenuo #NursingHomeLivesMatter radeći za zdravstveni sustav koji štiti, poštuje i brine za sve one koji su na dugotrajnoj skrbi, s naglaskom na osobe s invaliditetom.

Zaklada Craig H. Neilsen ostavila je dubok trag na području istraživanja ozljeda leđne moždine, rehabilitacije, kliničke obuke i programske potpore ljudima s tim oblikom invaliditeta.

- Posvećeni smo budućnosti u kojoj pojedinci s ozljedama leđne moždine žive ispunjene i produktivne živote kao aktivni sudionici svojih zajednica - poručuju lideri zaklade.

 

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti