KENNEDY ZAKLADA Ulaganje u tvrtke koje će služiti osobama s invaliditetom i članovima njihovih obitelji

Invaliditet djece jedna je od glavnih stvari koje mogu dovesti do bankrota obitelji, objašnjava Christopher McKelvy, jedan od preostalih potomaka Kennedyjevih

Christopher McKelvy

Christopher McKelvy

Covid pandemija stubokom je promijenila tržište usluga za osobe s invaliditetom, koje su u mnogim slučajevima postale digitalizirane, a to je značajno umanjilo kvalitetu zdravstvene i socijalne skrbi za ovu polulaciju. Stoga je administracija predsjednika Joea Bidena skrb za osobe s invaliditetom učinila ključnim dijelom svoje zdravstvene politike.

No ‘digitalizacija usluga’ predstavlja i ekonomski problem za ljude s invaliditetom koji se diljem svijeta suočavaju s porastom siromaštva. Svjestan je toga i Christopher McKelvy, potomak obitelji Kennedy, koji ovih dana stvara fond rizičnog kapitala za ulaganje u startup tvrtke koje će služiti osobama s invaliditetom, njihovim skrbnicima i članovima obitelji.

Zajedno s partnerom, investicijskim bankarom Juddom Olanoffom, nastoji prikupiti 35 milijuna dolara za svoj debitantski fond koje će kasnije uložiti u tvrtke koje će osobama s invaliditetom pružati raznovrsne zdravstvene usluge, ali i one koje će im podići kvalitetu života općenito.

Christopher McKelvy povjerenik je u Zakladi Kennedy usmjerenoj na invaliditet, a posljednjih je godina stekao zavidno iskustvo i znanje kada je riječ o pravima i položaju osoba s tjelesnim i intelektualnim ograničenjima.

Bio je šokiran činjenicom da čak 1,3 milijarde ljudi, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, ima značajan fizički ili mentalni invaliditet, što predstavlja 16 posto globalne populacije, opet, ti ljudi uglavnom životare na marginama društvenog interesa, kao da ne postoje. Za potomka obitelji Kennedy to je naprosto neprihvatljivo.

- Moj glavni zaključak, ali i pokretač za akciju, jest činjenica da je unatoč velikom ekonomskom napretku, život tim osobama još uvijek jako težak – kaže McKelvy.

Do sada je Zaklada Kennedy poduprla tri tvrtke, uključujući jednu pod nazivom Juno koja pruža dječje invalidsko osiguranje koje se prodaje kao beneficija velikim poslodavcima.

- Invaliditet djece jedna je od glavnih stvari koje mogu dovesti do bankrota obitelji - objašnjava McKelvy.

- Juno osigurava novac za nemedicinske troškove, kao što je zapošljavanje njegovatelja, kupnja rampi za invalidska kolica ili nadoknada roditeljima ako trebaju uzeti slobodno vrijeme s posla – kaže McKelvy.

Organizacije koje okupljaju osobe s invaliditetom gromoglasno su pozdravile ovaj projekt Zaklade Kennedy, uz napomenu kako je to samo ‘kap u moru’ dobrih inicijativa koje i nisu pretjerano promijenile stanje stvari na terenu.

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti