SPECIJALNA EDUKACIJA Mama djeteta s razvojnim teškoćama drži predavanje o invaliditetu u njegovu razredu

Julianovi prijatelji iz razreda sada znaju da se ne trebaju ničega bojati, znaju kako mu pomoći ako zatreba i znaju zašto je manji i sporiji

Mama i sin, ilustracija

Ilustracija

Kako usmjeriti svoje dijete da napreduje u svijetu koji nije uvijek susretljiv prema osobama s invaliditetom za roditelje može biti teško i zbunjujuće.

No ovo pravilo ne vrijedi za jednu za mamu, koja želi ostati neimenovana, a odgaja sina s razvojnim teškoćama. On se zove Julian, učenik je 3. razreda osnovne škole, a njegova je mama razrednim kolegama održala predavanje o invaliditetu svoga sina. Kad djeca shvate zašto je netko drugačiji, kaže ova mama, manja je vjerojatnost da će ga zadirkivati ili maltretirati. Ponekad takvo ponašanje proizlazi iz zbunjenosti i straha. Julianovi prijatelji iz razreda znaju da se ne trebaju ničega bojati, znaju kako mu pomoći ako zatreba i znaju zašto je manji i sporiji.

Ova lekcija će im pomoći da budu suosjećajniji i osjetljiviji prema Julianu, a vjerojatno i prema drugim osobama s invaliditetom. Ova mama svjesna je da je dio borbe koju nosi roditeljstvo djeteta s razvojnim teškoćama podizanje svijesti kako bi svijet znao kako se ponašati prema njima.

Kada djetetu objašnjavate invaliditet, najbolje je biti što iskreniji, napominje Julianova mama. Najprije naučite dijete jezik kojim će razgovarati o nekome tko ima teškoće u učenju ili fizički invaliditet. Obrazujte svoje dijete o invaliditetu na jednostavana način, poput: ‘Mišići na nogama vašeg razrednog prijatelja ne rade kao vaši i zato ima problema s hodanjem’, ili ‘On je rođen s jednom nogom, ali ima onu protetičku koju su mu napravili liječnici i koju koristi za hodanje’.

Nemojte pokušavati uvjeriti svoje dijete da je netko s invaliditetom baš takav kakav jest. Umjesto toga, priznajte da je malo drugačiji, ali svom djetetu jasno dajte do znanja da samo zato što je netko drugačiji to tu osobu ne čini manje vrijednom.

Julianova mama kaže da njezin sin nikada nije bio predmetom zadirkivanja ili maltretiranja. Umjesto toga, u svom razredu on uživa poštovanje i iskreno prijateljstvo.

Mladen Kristić

 

Povezane vijesti