AMERIČKA HOROR PRIČA Šokantni slučajevi zlostavljanja djece s invaliditetom u njegovateljskim domovima

Sudu su predočeni uistinu šokantni dokazi o nehumanom odnosu jednog dijela medicinskog osoblja prema djeci, a svjedočili su i njegovatelji(ce) koji su savjesno i stručno obavljali svoj posao

Dječak s invaliditetom, ilustracija

Ilustracija

Dugi niz godina zagovaratelji prava osoba s invaliditetom i organizacije koje ih okupljaju upozoravaju na sramotan položaj djece s razvojnim teškoćama u specijaliziranim ustanovama. Nadležna su tijela na te apele i molbe uglavnom ostajala gluha, no sada je jedan slučaj konačno dobio i sudski epilog.

Slučaj je objelodanila dr. Mary Ehlenbach nakon obilaska specijaliziranog doma Kidz Korner u Floridi za djecu sa složenim medicinskim potrebama. Tog je dana uočila malog dječaka vezanog za jedan od dva krevetića u velikoj sobi. Dječak se činio uzbuđenim što vidi posjetitelje, a kada je njegovatelj spustio ogradu na njegovom krevetiću, pobjegao je kao da ga progoni čopor vukova.

Dr. Ehlenbach o tome je najprije obavijestila pravne stručnjake za diskriminaciju djece s invaliditetom, koji su promptno reagirali i pokrenuli sudsku parnicu.

No kada je priča došla pred suca, razotkriveni su i drugi užasi kojima su izložena nesretna djeca. Dječak s početka priče prava je 'kamilica' u odnosu na druge mališane koji su na vlastitoj koži osjetili bešćutnost zdravstvenog sustava koji bi im, eto, trebao osigurati kvalitetnu liječničku i njegovateljsku skrb.

Sudu su predočeni uistinu šokantni dokazi o nehumanom odnosu jednog dijela medicinskog osoblja prema djeci, a svjedočili su i njegovatelji(ce) koji su savjesno i stručno obavljali svoj posao.

Vezanje djece za krevete tek je jedna kockica u tom mozaiku užasa. Djeca s razvojnim teškoćama većinom su dana prepuštena sama sebi, obroci su im redovni ali nutritivno siromašni. Mnogi od njih dan provode u vlastitim fekalijama. Sve propisane fizikalne terapije provode se uz dobru volju medicinskog osoblja, dakle rijetko i nestručno. Kada dijete pokaže i najmanji znak otpora obično se 'disciplinira' fizičkim nasiljem, često i elektrošokerima. I to su tek neki od 'mali milijun' sličnih slučajeva.

Kamo onda s tom djecom? Vratiti ih u okrilje obitelji i prepustiti ih nestručnoj skrbi?

Da stvar bude gora, dr. Allan Greissman, pedijatar za intenzivnu njegu mališana s invaliditetom, posvjedočio je za državu da su mnoga djeca koja žive u njegovateljskim domovima bila previše slaba da bi živjela izvan ustanova za dugotrajnu skrb, a mnoga su, u svakom slučaju, toliko neurološki devastirana da su nesposobni iskusiti radost ili ugodu života s obitelji.

Ove strahote izazvale su interes i tamošnjih utjecajnih medija koje su pozvale administraciju predsjednika Bidena da hitno riješi ovaj problem. Pretpostavlja se kako će priča dječaka s početka teksta i tisuće drugih vjerojatno završiti na američkom Vrhovnom sudu. Ovdje je riječ o silovanju Zakona o Amerikancima s invaliditetom koji, ako se ne provodi, postaje sam sebi svrhom. Zakon bez učinka i smisla. A na papiru izgleda tako moćno!

Jesu li se slične stvari događale i u Republici Hrvatskoj? Redakcija In Portala poziva roditelje i savjesne djelatnike iz zdravstvenog sustava da nam se obrate s povjerenjem i posvjedoče o tretmanu djece s razvojnim teškoćama u specijaliziranim ustanovama. Diskrecija je zajamčena i naši će izvori ostati neimenovani, a tada ćemo imati dovoljno materijala za pitanja koja ćemo adresirati na nadležna tijela.

Mladen Kristić