Svjetski je dan borbe protiv malarije

Prvi simptomi malarije obično se pojavljuju unutar 10-15 dana nakon uboda zaraženog komarca. Obično se javljaju vrućica, glavobolja i zimica, iako ti simptomi mogu biti blagi i teško ih je prepoznati kao malariju

Komarac, ilustracija.

 

Malarija je akutna febrilna bolest koju uzrokuju paraziti Plasmodium, koji se šire na ljude putem uboda zaraženih ženki komaraca Anopheles.

Malarija je bolest opasna po život prvenstveno prisutna u tropskim zemljama. Može se spriječiti i izliječiti. Međutim, bez brze dijagnoze i učinkovitog liječenja, slučaj nekomplicirane malarije može napredovati do teškog oblika bolesti, koji je često smrtonosan bez liječenja.

Malarija nije zarazna i ne može se prenositi s jedne osobe na drugu; bolest se prenosi ugrizom ženki komaraca Anopheles. Pet vrsta parazita može uzrokovati malariju kod ljudi, a dvije od tih vrsta - Plasmodium falciparum i Plasmodium vivax - predstavljaju najveću prijetnju. Postoji preko 400 različitih vrsta komaraca Anopheles, a oko 40, poznatih kao vektorske vrste, mogu prenijeti bolest.

Rizik od infekcije veći je u nekim područjima nego u drugim, ovisno o više čimbenika, uključujući vrstu lokalnih komaraca. Također može varirati ovisno o sezoni, rizik je najveći tijekom kišne sezone u tropskim zemljama.

Prvi simptomi malarije obično se pojavljuju unutar 10-15 dana nakon uboda zaraženog komarca. Obično se javljaju vrućica, glavobolja i zimica, iako ti simptomi mogu biti blagi i teško ih je prepoznati kao malariju. U područjima endemskim malarijom, ljudi koji su razvili djelomičnu imunost mogu se zaraziti, ali nemaju simptome (asimptomatske infekcije).

WHO preporučuje brzu dijagnozu za svakoga kod koga se sumnja na malariju. Ako se malarija Plasmodium falciparum ne liječi unutar 24 sata, infekcija može napredovati do teške bolesti i smrti. Teška malarija može uzrokovati zatajenje više organa kod odraslih, dok djeca često pate od teške anemije, respiratornog distresa ili cerebralne malarije. Ljudska malarija uzrokovana drugim vrstama Plasmodium može uzrokovati ozbiljne bolesti, a ponekad i po život opasne bolesti.

Malarija se može dijagnosticirati pomoću testova koji određuju prisutnost parazita koji uzrokuju bolest. Postoje 2 glavne vrste testova: mikroskopski pregled krvnog razmaza i brzi dijagnostički testovi. Dijagnostičko testiranje omogućuje zdravstvenim djelatnicima razlikovanje malarije od drugih uzroka febrilnih bolesti, olakšavajući odgovarajuće liječenje.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje široku upotrebu RTS,S/AS01 (RTS,S) cjepiva protiv malarije među djecom u podsaharskoj Africi i drugim regijama s umjerenim do visokim prijenosom malarije P. falciparum. Preporuka se temelji na rezultatima tekućeg pilot programa u Gani, Keniji i Malaviju koji je obuhvatio više od milijun djece od 2019.

 

In Portal

 

Povezane vijesti