Svakako prekontrolirajte bubrege jer rano razdoblje kronične bubrežne bolesti nema simptoma

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj kroničnih bubrežnih bolesnika do 300.000, a prema podacima Hrvatskog registra nadomještanja bubrežne funkcije u Hrvatskoj godišnje oko 600 novih bolesnika treba dijalizu ili transplantaciju bubrega

Bubrezi, ilustracija.

 

Ovogodišnji Svjetski dan bubrega koji se obilježava 9. ožujka ima moto 'Zdravlje bubrega za sve. Budimo spremni na neočekivano, podržimo ranjive'.

Razorni događaji, lokalni (potres, poplave, rat, ekstremni vremenski uvjeti) ili globalni (pandemija COVID-19), utječu na funkcioniranje i životne uvjete zajednice u cjelini, neizostavno vodeći k jednoj ili više posljedica za ljude, na materijalno, ekonomiju i okoliš, kao i na gubitke u navedenim područjima. Ovim poremećajima posebno su pogođeni oni koji boluju od kroničnih bolesti, jer je mogućnost pristupa odgovarajućim dijagnostičkim  uslugama, liječenju i njezi uvelike ugrožena. Među njima su i bubrežni bolesnici kojih je više od 850 milijuna diljem svijeta.

Kronična bubrežna bolest, kao česta bolest koja uvelike doprinosi smrtnosti, važan je i nedovoljno prepoznat javnozdravstveni problem. Definira se kao poremećaj u građi i funkciji bubrega koji traje dulje od tri mjeseca i koji dovodi do stanja u kojem bubrezi gube sposobnost uklanjanja otpadnih produkata metabolizma i viška tekućine iz organizma, čije nakupljanje može dovesti do oštećenja drugih organa i organskih sustava te narušiti funkcioniranje cijelog organizma.

Procjenjuje se da je u Hrvatskoj kroničnih bubrežnih bolesnika do 300 000, a prema podacima Hrvatskog registra nadomještanja bubrežne funkcije u Hrvatskoj godišnje oko 600 novih bolesnika treba dijalizu ili transplantaciju bubrega.

Vodeći uzroci bubrežne bolesti su šećerna bolest i povišen arterijski tlak, a porast kronične bubrežne bolesti u populaciji može se objasniti starenjem populacije, porastom šećerne bolesti, neregulirane hipertenzije i pretilosti, prekomjernim i nekontroliranim trošenjem nesteroidnih protuupalnih lijekova te izloženošću raznim toksinima okoliša.

Morate znati da rano razdoblje kronične bubrežne bolesti nema znakova niti simptoma. Isto tako, bubrežna se bolest može liječiti. Što prije znate da je imate, to su veći izgledi za učinkovito liječenje. Bubrežna bolest se nadzire laboratorijskom analizom krvi i mokraće. Ako se ne reagira na vrijeme, može doći do bubrežnog zatajenja.

 

In Portal

 

Povezane vijesti