PARAOLIMPIJSKA STRAVA Plivač s intelektualnim teškoćama optužio kolegu iz reprezentacije za seksualno zlostavljanje

Žrtva kaže da joj je život uništen, ima grozomorne snove i pati od anksioznosti, više se ne namjerava baviti sportom. Izgubio je vjeru u ljude, ponajprije u one koji su ga trebali zaštititi. Zlostavljač nema komentara

Plivač, ilustracija

 

Trebalo je to biti ostvarenje njegova životnog sna, kada je prošlog kolovoza stigao na Paraolimpijske igre u Tokiju. No san je ubrzo postao noćna mora koja ga do danas prati.

Član američke paraplivačke reprezentacije - koji ima intelektualne teškoće, a dijagnosticiran mu je i autizam - prije dva tjedna podigao je tužbu protiv timskog kolege za sustavno seksualno, fizičko i verbalno zlostavljanje. Imena žrtve i zlostavljača američki mediji, iz razumljivih razloga, ne navode, poznato je tek da su obojica sportaši s invaliditetom 'svjetske klase koji su prkosili svim izgledima'.

Silovatelj ima cerebralnu paralizu, a slavu je stekao kao višestruki osvajač medalja. No priča o njegovu uspjehu imala je i mračnu stranu jer ovo nije bio prvi put da ga netko prokazuje za seksualne delikte.

Netko ga je štitio i zataškavao njegova zlodjela. Odvjetnici plivača s intelektualnim teškoćama, nakon mučnog i dugotrajnog prikupljanja dokaza, u tužbi su kao krivce naveli Paraolimpijski odbor te Američki centar za siguran sport, neprofitnu organizaciju zaduženu za reagiranje i sprečavanje nedoličnog seksualnog ponašanja i zlostavljanja. U tužbi se kaže da su organizacije bile svjesne prethodnih optužbi protiv seksualnog predatora i nisu poduzele ništa zbog njegova natjecateljskog uspjeha. Zadužio je, eto, tamošnji paraolimpijski sport, a u znatno većoj mjeri ga i osramotio.

Sve se dakle počelo razotkrivati još prošlog kolovoza kada su žrtva i zlostavljač dijelili sobu u Paraolimpijskom selu. Plivač s intelektualnim teškoćama isprva nije razumio zašto ga je cimer s cerebralnom paralizom dirao po tijelu, na silu ga pokušavao razodjenuti, šamarao ga i tukao po cijelom tijelu, pritom pokazujući bogat prostački vokabular. No brzo je shvatio kako se tu ne radi o bezazlenim šalama i cimera prijavio nadležnim osobama. Uzalud, zlostavljač je nastavio s natjecanjem kao da se ništa nije dogodilo.

Žrtva kaže da joj je život uništen, ima grozomorne snove i pati od anksioznosti, više se ne namjerava baviti sportom. Izgubio je vjeru u ljude, ponajprije u one koji su ga pravodobno trebali zaštititi.

Zlostavljač nema komentara.


Mladen Kristić