S toplijim danima i buđenjem prirode svlada me strašna letargija

PITANJE: V.B. (43) S prvim danima proljeća ulovi me bezvoljnost, pospanost, razdražljivost, pad koncentracije, pad  imuniteta. Kako si pomoći i lakše prebroditi proljetni period?

Žena zijeva, ilustracija.

 

ODGOVOR: U zimskim danima, kada opada proizvodnja serotonina u organizmu, za vaše raspoloženje u najvećoj mjeri postaje odgovoran melatonin, hormon koji regulira spavanje. Dolaskom proljeća, započinje proces zamjene uloga i serotonin opet preuzima vodeće mjesto. Organizmu treba neko vrijeme da se privikne na novonastalu situaciju, zbog čega dolazi do pada energije i osjećaja zamora.

Simptomi tipični za proljetni umor su malaksalost, umor, vrtoglavica, učestale glavobolje, poremećaj spavanja, gubitak apetita, bezvoljnost, promjene raspoloženja.

Prvo i osnovno slušajte svoje tijelo i brzo ćete ponovno uhvatiti svoj stari ritam.

Pravilna prehrana vam svakako može pomoć, a među namirnicama kojima trebate dati prednost su one bogate vitaminima. Mahunarke, povrće i cjelovite žitarice nude osnovnu opskrbu vitaminom B, dok agrumi, kivi, rajčice i zeleno lisnato povrće služe za nadoknadu vitamina C. Odaberite hranu bogatu proteinima kao što su bijelo meso, jaja, tofu i sušeno voće, ograničavajući ugljikohidrate. Samo na taj način moći ćete se duže osjećati puni energije.

Napunite se željezom (najbolji prirodni izvori su crveno meso, iznutrice, jaja, lisnato povrće, mahunarke, riba i školjke), kao i omegom 3 (sadržanoj u ribi) kako biste se osjećali reaktivnijima i doslovno 'oživjeli'. Konačno, kad vam zatreba, oslonite se na posebno energičnu hranu, primjerice matičnu mliječ i ginseng. S druge strane, u potpunosti treba izbjegavati onu hranu koja nije lako probavljiva i teška, poput suhomesnatih narezaka, kobasica, pomfrita i deserta koji prisiljavaju probavni sustav na veću aktivnost, čineći nas još umornijima i iscrpljenijima.

Umjesto kave, popijte zeleni ili crni čaj. Zeleni čaj sadrži kofein pa se pije kao stimulans, ali i kao jak imunostimulator. Crni čaj zahvaljujući kofeinu djeluje stimulirajuće i okrepljujuće, pa smanjuje pospanost i umor. Energiju možete vratiti i sokom od mrkve, limuna, naranče, jabuke i celera. Ne zaboravite piti vodu, puno vode.

Pokušajte ne odlaziti u krevet prekasno i, ako možete, priuštite si popodnevno drijemanje od 20 do 30 minuta i imajte barem sedam sati sna.

Kad god možete vježbajte. To je jedan od najboljih načina da spriječite krizu s osjećajem općeg umora. Dok se krećete na bilo koji način, dišete sve dublje poboljšavajući tako opskrbu tijela kisikom.

I ako već niste, zaljubite se, budite pozitivni u svemu jer ništa ne podiže energiju bolje od toga.

 

In Portal

 

Povezane vijesti