FRKA NA MREŽAMA Zašto je Svjetska zdravstvena organizacija izazvala bijes roditelja djece s Down sindromom

Moja unuka je prelijepa, duhovita, brižna, pametna i savršeno savršena. Samo zato što ima ekstra poseban kromosom ne čini je djetetom s urođenom manom, napisala je jedna baka na Facebooku

Down sindrom, ilustracija

 

Izjava Svjetske zdravstvene organizacije o Down sindromu kao urođenoj mani potaknula je više tisuća komentara na Facebooku i drugim društvenim mrežama, većinom od bijesnih roditelja mališana s tim poremećajem.

Svjetska se zdravstvena organizacija ubrzo posula pepelom, ispričala se zbog 'ishitrenog priopćenja'.

U izjavi od 3. ožujka, povodom obilježavanja Svjetskog dana prirođenih mana, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na popis nekoliko uobičajenih teških urođenih mana, poput prirođenih srčanih mana, defekte neuralne cijevi ili poremećaja hemoglobina, uključio je i Down sindrom.

- Većina urođenih mana može se spriječiti i liječiti s kvalitetnijom skrbi za majke i novorođenčad - objavio je WHO u svom izvornom postu.

- Ipak, urođene mane svake godine uzrokuju smrt blizu 250.000 beba unutar samo mjesec dana od rođenja.

Međutim, kako to ocjenjuje ugledna organizacija Global Down Syndrome Foundation, Down sindrom treba klasificirati kao genetski poremećaj, a ne kao urođenu manu.

Osobe s Down sindromom imaju tri kopije kromosoma 21 umjesto dvije. Dakle, riječ je o genetskoj razlici, ne o urođenoj mani.

- Moja unuka je prelijepa, duhovita, brižna, pametna i savršeno savršena - napisala je jedna baka na Facebooku.

- Samo zato što ima ekstra poseban kromosom, ne čini je djetetom s urođenom manom!

- WHO je uredio svoj izvorni post koji, spajajući dvije različite poruke, nenamjerno implicira da se Down sindrom može spriječiti putem prenatalne skrbi i skrbi za novorođenčad - navodi Svjetska zdravstvena organizacija.

- Iskreno se ispričavamo za bilo kakvu uvredu koju je naša izjava prouzročila osobama koje žive s Down sindromom i njihovim obiteljima.

Dok su neki komentatori zahvalili organizaciji na ispravljanju izjave, mnogi nisu bili zadovoljni odgovorom.

- Moja kći nije 'urođena mana'. Ništa nisam mogao učiniti da spriječim njezin Down sindrom - napisao je jedan roditelj.

 - Ne možete spriječiti Down sindrom... Jedini način je da vas pružatelji zdravstvenih tjeraju da prekinete trudnoću, što mi je više puta rečeno da učinim - objavila je u postu jedna majka.

- Hvala Bogu da nisam poslušala taj 'dobronamjerni savjet' jer bih propustila prekrasnog dječaka koji mi donosi toliko sreće!

- Pogledajte bijes ove nevjerojatne zajednice. Jasno je da su vaše dezinformacije uzrokovale nepotrebnu bol - komentirao je još jedan od ogorčenih roditelja.

- Tako smo ponosni na našu prelijepu djecu. Njihovo stanje nije urođena mana koja se može spriječiti. To je dijagnoza koja se nadaleko slavi.

Svjetska se zdravstvena organizacija jest ispričala na 'nesmotrenoj izjavi' no to, čini se, ipak nije dovoljno.

 

Mladen Kristić