Imam stopostotni invaliditet, siromašan kao crkveni miš i prepušten sam sebi

PITANJE: J.V. (51) Imam stopostotni invaliditet i živim sam u području koje je van mjesta. Prvi susjed mi je udaljen tri kilometra. Nemam bliskih rođaka, nekoliko prijatelja koji mi pomažu i donesu namirnice i pripreme drva za zimu

Imam invalidsku mirovinu i doplatak za pomoć i njegu druge osobe, ali to jedva pokriva moje osnovne potrebe. Živim jako skromno, ne odlazim nigdje iz kuće, osim u dvorište, ne mogu platiti prijevoz. Možete li mi dati informaciju postoji li još neki način na koji mogu ostvariti pomoć pri troškovima, posebno sada kad dolazi zima i moram platiti drva, ostaje mi malo za namirnice i ostale potrepštine.

ODGOVOR: Poštovani, morate se obratiti nadležnom Centru za socijalnu skrb. Tamo zatražite prvu socijalnu uslugu, odnosno savjetovanje sa socijalnom radnicom o vašim pravima. Zatražite informacije o dobivanju osobne invalidnine, pomoći za uzdržavanje ili pomoći za stanovanje. Kriterije za dobivanje jedne od tih pomoći biste trebale zadovoljiti. Nažalost, imam premalo informacija da bih mogla  detaljnije odgovoriti. Navesti ću Vam kriterije za dobivanje svake od njih pa ćete moći procijeniti kriterije za koje biste pravo mogli zadovoljiti.

1. POMOĆ ZA UZDRŽAVANJE
Osnovica za ostvarivanje prava je 500 kuna. Osnovicu određuje Vlada u iznosu koji ne može biti manji od 22,5 % mjesečnog iznosarelativne linije siromaštva za samačko kućanstvo- relativna linija- utvrđuje se u visini jedne dvanaestine godišnjeg iznosa relativne linije siromaštva koji objavljuje Državni zavod za statistiku.
- iznos se objavljuje jednom godišnje, a primjenjuje se od 1.1. svake slijedeće godine
Priznaje se SAMCU ili OBITELJI koji nemaju sredstava za uzdržavanje, a nisu ih u mogućnosti ostvariti svojim radom ili prihodima od imovine ili na drugi način. Visina pomoći za uzdržavanje utvrđuje se u postotku od osnovice koju određuje Vlada RH, a iznosi za
a) samca 120% osnovice (600kn)
b) obitelj – za odraslu osobu 80% osnovice (400kn)
- dijete do 7 god.80% osnovice (400kn)
- dijete od 7-15 god.90% osnovice (450kn)
-  dijete od 15-18 god.odnosno do završetka redovitog školovanja, a najduže do 26. god. 100% osnovice (500kn)
Navedeni iznosi pomoći  povećavaju se ako je korisnik:
potpuno radno nesposobna odrasla osoba koja živi sama za 50% osnovice( 850,00 kn)
potpuno radno nesposobna odrasla osoba koja živi u obitelji za 30% osnovice( 550,00 kn)
trudnica nakon 12 tjedana trudnoće i rodilja do 2 mjeseca nakon poroda za 50%  osnovice ( 650,00 kn)
dijete samohranog roditelja za 25% osnovice. ( 125,00 kn. koje se dodaju na  osnovni   iznos koji djetetu pripada  obzirom na njegovu  dob  npr:  400+125 = 525,00 kn. za dijete do  7 godina starosti)

- Pravo na pomoć za uzdržavanje NEMA samac niti član obitelji koji:
-  može sam sebe uzdržavati,
-  ne želi tražiti uzdržavanje od osobe koja ga je dužna uzdržavati na temelju propisa o obiteljskim odnosima, osim ako centar za socijalnu skrb utvrdi da zakonski obveznik uzdržavanja nije u mogućnosti davati uzdržavanje,
- ne želi ostvariti uzdržavanje na temelju sklopljenog ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, a nije pokrenuo postupak za raskid tog ugovora,
-  može osigurati uzdržavanje po drugoj osnovi,
-  ima u vlasništvu registrirano osobno vozilo, osim ako centar za socijalnu skrb utvrdi da se vozilo koristi za potrebe prijevoza člana obitelji-korisnika prava na doplatak za pomoć i njegu ili osobne invalidnine propisane ovim Zakonom, većeg broja djece, starije teško pokretne osobe ili za zadovoljenje neke druge osnovne životne potrebe,
-  ima u vlasništvu ili suvlasništvu stan, kuću ili drugi objekt koji ne služi njemu ili članu obitelji za podmirenje osnovnih stambenih potreba,
-  je u razdoblju od godine dana prije podnošenja zahtjeva prodao, darovao ili se odrekao prava na nasljeđivanje nekretnine i druge imovine, ako je time mogao ostvariti sredstva za podmirenje osnovnih životnih potreba u vrijeme podnošenja zahtjeva.
- Stambeni prostor- 1 osoba – kuća ili stan 35 m2, za osobe s invaliditetom 42m2, uvećani za 10 m2 za svaku daljnju osobu
Pomoć za uzdržavanje se  isplaćuje svaki mjesec na temelju rješenja centra za socijalnu skrb, a pravo se priznaje od dana podnošenja zahtjeva , odnosno od dana kada je postupak pokrenut po službenoj dužnosti- svaka promjena se javlja u roku od 8 dana.
Za vrijeme korištenja prava na pomoć za uzdržavanje  nezaposlena radno sposobna osoba ili djelomično radno sposobna osoba dužna je prihvatiti zaposlenje u skladu s propisima o zapošljavanju i planom aktivnosti korisnika.


2.POMOĆ ZA STANOVANJE
Može se odobriti SAMCU ili OBITELJI
· ako mjesečni prihod samca ili obitelji u posljednja tri mjeseca prije mjeseca u kojem je podnesen zahtjev, odnosno pokrenut postupak po službenoj dužnosti ne prelazi visinu iznosa pomoći za uzdržavanje
· ako žive u stambenom prostoru koji svojom veličinom zadovoljava osnovne stambene potrebe samca ili obitelji
· ako nemaju imovinu koja im ne služi za podmirivanje osnovnih životnih potreba.
Troškovi stanovanja odnose se na najamninu, komunalne naknade, električnu energiju, plin, grijanje, vodu, odvodnju i druge troškove stanovanja.
Stambenim prostorom kojim se zadovoljavaju osnovne stambene potrebe smatra se stan ili kuća veličine 35 m2 korisne površine za jednu osobu, a za osobe s invaliditetom 20% veći ( 41 m2 ),   uvećane za 10 m2 za svaku daljnju osobu u kućanstvu , s mogućim odstupanjem od 10 m2.
Novčanu  pomoć za troškove stanovanje odobrava jedinica lokalne samouprave, a visina pomoći može se odobriti  do iznosa polovice sredstava potrebnih za uzdržavanje samca ili obitelji prema Zakonu o socijalnoj skrbi.
-  Samcu ili obitelji koji se grije na drva može se jednom godišnje osigurati 3 m3 drva ili se može odobriti novčani iznos za podmirenje troškova grijanja u visinu koju svojom odlukom odredi nadležna jedinica područne samouprave

3. OSOBNA INVALIDNINA
Osobna invalidnina je novčana potpora namijenjena OSOBI S TEŠKIM INVALIDITETOM ili drugim TEŠKIM TRAJNIM PROMJENAMA U ZDRAVSTVENOM STANJU, u svrhu zadovoljavanja njezinih životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice.
Osobna invalidnina iznosi mjesečno 250% osnovice  za ostvarivanje prava iz socijalne skrbi ( 1. 250,00 kn* ) ako korisnik  nema vlastiti prihod ni imovinu.
Ako korisnik ostvaruje prihod po bilo kojoj osnovi, osobna invalidnina utvrđuje se kao razlika između iznosa osobne invalidnine (250% osnovice) i prosječnog prihoda korisnika ostvarenog u prethodna tri mjeseca prije podnošenja zahtjeva.
U prihod se NE URAČUNAVA:
· pomoć za uzdržavanje i pomoć za troškove stanovanja,
· mirovina do iznosa najniže mirovine ostvarene za 40 godina mirovinskog staža,
· ortopedski dodatak,
· sredstva za uzdržavanje koje dijete ostvaruje na temelju propisa o obiteljskim odnosima i doplatak za djecu.
Ako roditelji korisnika osobne invalidnine koriste: rodiljni ili roditeljski dopust, rad s polovicom punoga radnog vremena, rad s polovicom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta, dopust ili rad s polovicom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta s težim smetnjama u razvoju ili mirovanje radnog odnosa do treće godine života djeteta po posebnim propisima, a dijete boravi 4 i više sati dnevno u predškolskoj, školskoj ili zdravstvenoj ustanovi, domu socijalne skrbi ili kod drugog pružatelja usluga boravka, osobna invalidnina isplaćuje se u iznosu od 125% osnovice ( 625,00 kn).

Marina Petrić, Pravna klinika u Zagrebu