REVOLUCIONARNO Otkriven lijek koji brzo preokreće starosni kognitivni deficit

Utvrđeno je da lijek, koji utječe na proizvodnju staničnih proteina, kod miševa u potpunosti preokreće mentalno propadanje povezano s godinama nakon samo tri dana liječenja

Demencija, ilustracija

 

Nevjerojatno je da su stariji glodavci koji su primili lijek mogli jednako dobro kao i mladi miševi obavljati složene zadatke povezane s pamćenjem, dok je analiza njihovog mozga otkrila da su se mnogi neuroni vratili u mlađe stanje.

Opisujući svoj rad u časopisu eLife, autori studije objašnjavaju kako je poremećena sinteza proteina glavno obilježje starenja, a povezana je s neurodegenerativnim bolestima poput demencije. Kako se stanice troše, izložene su brojnim stresorima poput upale i infekcija, što na kraju može poremetiti njihovu sposobnost da nastave s proizvodnjom proteina koji posreduju u staničnim funkcijama.

To dovodi do rizika da ove stanice postanu kancerogene ili na drugi način štetne za tijelo. Da bi se to spriječilo, aktivira se mehanizam zvan integrirani odgovor na stres (ISR), koji zaustavlja proizvodnju proteina u tim stanicama.

Nažalost, kako starimo, imamo tendenciju da doživljavamo sve više i više staničnog stresa, što može dovesti do toga da ISR postane malo preaktivan, do te mjere da donosi više štete nego koristi. Iz tog razloga autori ove nove studije pretpostavili su da inhibicija ISR-a u svrhu ponovnog pokretanja proizvodnje proteina može poništiti neke kognitivne nedostatke povezane sa starijom dobi, piše IFLScience.

Da bi testirali ovu teoriju, trenirali su ostarjele miševe da bježe iz vodenog labirinta pronalaskom skrivene platforme. Takvi izazovi zahtijevaju upotrebu prostorne, radne i epizodne memorije, a starijim glodavcima obično je taj zadatak puno teže dovršiti. Pa ipak, kada su ti miševi dobivali malu dnevnu dozu spoja nazvanog ISR inhibitor (ISRIB) tijekom razdoblja od tri dana, razina njihove izvedbe porasla je do točke u kojoj su sustigli mlade životinje.

Nekoliko tjedana nakon tretmana, ovim je miševima predočen još složeniji zadatak koji je od njih tražio da izađu iz labirinta koji se neprestano mijenja. Još jednom, miševi koji su primili ISRIB uspjeli su završiti izazov jednako učinkovito kao mladi miševi, dok su se oni koji nisu liječeni mučili sa zadatkom.

Istraživači su zatim analizirali neurone u mozgu liječenih miševa, fokusirajući se posebno na regiju mozga zvanu hipokampus, koja igra presudnu ulogu u pamćenju i učenju i koja je snažno povezana sa starosnim padom kognitivnih sposobnosti. Nevjerojatno, rezultati su pokazali da su nakon samo tri doze ISRIB-a neuroni hipokampusa postali električno osjetljiviji, a razvili su i više dendritičnih bodlji, omogućujući im stvaranje jačih veza. Drugim riječima, vratili su se u stanje koje je obično povezano s mladošću.

Daljnja analiza otkrila je da su se imunološke stanice kod liječenih miševa također obnovile i sada su se ponašale više poput onih kod mlađih životinja. Konkretno, utvrđeno je da T stanice oslobađaju manje upalnih spojeva, čime ublažavaju jedan od glavnih putova povezanih s Alzheimerovom bolešću i drugim oblicima demencije.

Komentirajući ova zapanjujuća otkrića, autor studije Peter Walter rekao je da ‘podaci sugeriraju da ostarjeli mozak nije trajno izgubio bitne kognitivne kapacitete, kao što se obično pretpostavljalo, već da su ti kognitivni resursi još uvijek tu, ali su nekako blokirani, zarobljeni zlokobnim ciklusom staničnog stresa’.

- Naš rad s ISRIB-om pokazuje način da se prekine taj ciklus i obnove kognitivne sposobnosti koje su vremenom postale ograničene - kaže Walter.

Autori studije kažu da, ako se ovi rezultati mogu replicirati na ljudima, ISRIB bi mogao ponuditi ‘opipljivu strategiju za održavanje kognitivnih sposobnosti kako starimo’.

Damir Fatušić

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti