MREŽA PODRŠKE Audio-video materijal namijenjen slijepim i slabovidnim te gluhim osobama

U okviru programa deset organizacija civilnoga društva, na području trinaest županija Republike Hrvatske, pruža besplatnu pomoć i podršku, uz ostalo emocionalnu i praktičnu podršku te tehničke i praktične informacije

Vladin ured za udruge

 

Deset organizacija civilnoga društva, među kojima je i Ženska soba, od 2018. godine provodi program 'Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela', objavljeno je na posi.hr.

Program je financijski podržan od strane Ministarstva pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, a kreiran je sa ciljem osiguravanja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela u županijama u kojima nisu osnovani odjeli za podršku žrtvama i svjedocima/kinjama pri sudovima.

Pojašnjeno je da u okviru programa deset organizacija civilnoga društva, na području trinaest županija Republike Hrvatske, pruža besplatnu pomoć i podršku: emocionalna i praktična podrška, tehničke i praktične informacije te informacije o pravima; usluge pravnog i psihološkog savjetovanja; pratnju na sud, policiju, državno odvjetništvo i/ili centre za socijalnu skrb; podrška ukoliko kazneno djelo nije prijavljeno, kao i podrška nakon završetka sudskog postupka.

- Pružanjem navedenih usluga nastoje smanjiti nelagodu, strah i stres, osigurati povjerenje u pravosudni sustav te omogućiti učinkovitije ostvarivanje zakonskih prava žrtava i svjedoka/inja kaznenih djela – navedeno je.

Istaknuto je da je u sklopu programa izrađen audio-video materijal namijenjen slijepim i slabovidnim osobama te gluhim i nagluhim osobama, jer je od izuzetne važnosti da sve građanke i građani dobiju informaciju da u svakoj županiji postoji mjesto gdje se žrtve i svjedoci/kinje bilo kojeg kaznenog djela ili prekršajnog djela nasilja u obitelji mogu obratiti za besplatnu pomoć i podršku.

Audio-video materijal dostupan je na sljedećim poveznicama:

YouTube kanal Ženske: https://youtu.be/o5FnXrh57Ww.

 

Klaudija Klanjčić

 

 

Autorica: Klaudija Klanjčić