NOVA STUDIJA Pronađena snažna povezanost između onečišćenja zraka i Alzheimerove te Parkinsonove bolesti

Veliko dugoročno istraživanje u SAD-u otkrilo je jasnu vezu između onečišćenja zraka i povećanog rizika od nekoliko neurodegenerativnih bolesti koje utječu na pamćenje i kognitivne sposobnosti

Smog, ilustracija

 

Ova veza između smoga i neuroloških poremećaja nagoviještana je i ranije, međutim, nova studija objavljena u časopisu The Lancet Planetary Health značajna je po svojoj veličini i otkriću da su čak i razine onečišćenja zraka koje se smatraju sigurnima još uvijek povezane s povišenim rizikom od neuroloških poremećaja.

Znanstvenici s TH Chan fakulteta javnog zdravstva Sveučilišta Harvard, Rollins fakulteta javnog zdravstva Sveučilišta Emory i Mailman fakulteta javnog zdravstva Sveučilišta Columbia pratili su preko 63 milijuna starijih odraslih osoba širom SAD-a od 2000. do 2017., promatrajući njihove stope prijema u bolnice zbog nekoliko neuroloških poremećaja. Također su pratili koliko je svaka osoba izložena zagađenju zraka promatrajući koncentracije PM2,5 čestica na mjestu prebivališta.

PM čestice su način mjerenja razine onečišćenja u zraku. PM2.5 su čestice promjera manjeg od 2,5 mikrometara, poput čađe i pepela, koje nastaju radom motora vozila, elektrana na fosilna goriva i izgaranjem goriva. Poznato je da je udisanje ovih čestica povezano s brojnim zdravstvenim problemima, uglavnom povezanim s kardiovaskularnim sustavom, jer su dovoljno male za ulazak u krvožilni sustav. Također je poznato da imaju neku vezu s atrofijom mozga i fizičkim promjenama u mozgu poput onih koje se viđaju kod Alzheimerove bolesti.

Nakon što su uzeli u obzir čimbenike kao što su dob, etnička pripadnost i socioekonomski status, znanstvenici su utvrdili da za svakih pet mikrograma po kubičnom metru porasta godišnjih koncentracija PM2,5 postoji 13-postotni rizik za prvi prijem u bolnicu zbog Parkinsonove bolesti, Alzheimerove bolesti i srodnih demencija. Ovaj je rizik bio povišen čak i kad je zagađenje zraka bilo ispod sigurnih razina izloženosti PM2,5 utvrđenih standardima američke Agencije za zaštitu okoliša.

- Naša studija pokazuje da trenutni standardi nedovoljno štite američko stanovništvo, ističući potrebu za strožim standardima i politikama koje pomažu daljnjem smanjenju koncentracija PM2,5 i ukupnoj kvaliteti zraka - navodi u priopćenju Antonella Zanobetti, autorica studije s Harvarda.

Također su otkrili da su žene, bijelci i stanovnici gradova izloženi povećanom riziku.

Neki čimbenici koje istraživači nisu izmjerili mogli su povećati rizik od razvoja neuroloških poremećaja kod pojedinaca. Primjerice, istraživanje nije pratilo jesu li sudionici pušili, što je glavni čimbenik rizika za takve bolesti, piše IFLScience. Uprkos tome, neovisni istraživači koji nisu uključeni u studiju nazvali su istraživanje ‘robusnim’ i ‘korisnim’, napominjući da su zaključci ostali valjani i utemeljeni, unatoč nekim ograničenjima studije.

- Ovo istraživanje pruža do danas najsnažnije dokaze da dugotrajna izloženost zagađivačima zraka može igrati ulogu u pogoršanju neizlječivih stanja poput Parkinsonove bolesti - rekla je doktorica Beckie Port iz organizacije Parkinson’s UK, koja nije bila uključena u istraživanje.

Damir Fatušić

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti