HIPERTENZIJA Namirnice za snižavanje tlaka

Prema savjetima stručnjaka, preporučujemo korištenje sljedećih prirodnih namirnica za snižavanje tlaka, od kojih neke možete i uzgojiti u svojem vrtu kako bi uvijek bile nadohvat ruke ili pronaći na livadama, odnosno na šumskim putovima i proplancima prilikom šetnji

 

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije, hipertenzija ili povišeni krvni tlak vodeći je čimbenik rizika za sveukupnu smrtnost u Hrvatskoj, gdje oko 37 posto ljudi boluje od ove bolesti. Kako živimo u vremenima velikih stresova, posebno nakon nedavnih potresa koji su zadesili Zagreb i okolicu, ali i druga područja Lijepe naše, kao i zbog pandemije koronavirusa, rizik se povećava i dobro je znati kako si pomoći na prirodan način.

Hipertenzija je inače kronična bolest, pri kojoj je tlak u arterijama povišen, zbog čega srce mora snažnije raditi kako bi održalo normalnu cirkulaciju krvi. Može uzrokovati moždani ili srčani udar, zatajenje srca, bubrežnu bolest, aneurizmu aorte, aterosklerozu i plućnu emboliju.

Povišenim tlakom se smatra stanje u kojem su vrijednosti tlaka trajno na razini iznad 140/90 mmHg. Naime, normalne vrijednosti sistoličkog (gornjeg, srčanog) krvnog tlaka u mirovanju nalaze se u rasponu od 100 do 140 mmHg, a vrijednosti dijastoličkog (donjeg) krvnog tlaka u rasponu od 60 do 90 mmHg.

Za liječenje povišenog tlaka danas se prepisuje kombinacija lijekova, kojima je cilj tlak spustiti na prihvatljivu vrijednost od 130/85 mmHg. Međutim, osim lijekovima, povišen tlak može se sniziti i prirodnim načinima kroz modifikaciju prehrane i životnog stila.

Prema savjetima stručnjaka, preporučujemo korištenje sljedećih prirodnih namirnica za snižavanje tlaka, od kojih neke možete i uzgojiti u svojem vrtu kako bi uvijek bile nadohvat ruke ili pronaći na livadama, odnosno na šumskim putovima i proplancima prilikom šetnji:

- maslinovo ulje, jer redovita upotreba dovodi i do nižih vrijednosti krvnog tlaka,  što može biti povezano i s mediteranskom prehranom i načinom života, budući je učestalost hipertenzije na tom području znatno niža nego u unutrašnjosti kontinenta;

- tamna čokolada, uz optimalno konzumiranje jednog retka dnevno, s obzirom da čokolada s udjelom kakaovca većim od 70 posto sadrži flavonoide koji čine krvne žile elastičnijima i tako snižavaju krvni tlak;

- cimet, jer samo pola žličice dnevno pomaže u snižavanju krvnog tlaka, a direktan unos u prahu može u samo nekoliko minuta sniziti krvni tlak; koristi se u kuhanju kao začin, odličan je desert u kombinaciji s kruškama i drugim voćem te je ukusan dodatak čajevima;

- bijeli ili mornarski grah, jer je bogat kalijem, magnezijem i kalcijem, što su tri važna elementa koja dokazano snižavaju krvni tlak, a ujedno bogat je i proteinima što ga čini i odličnim izborom za vegetarijance;

- češnjak, s time da za trenutno snižavanje treba pojesti sitno nasjeckani s malo kruha; ovaj nadaleko poznati narodni lijek snižava tlak u roku od nekoliko minuta tako što opušta krvne žile i olakšava cirkulaciju;

- bazga, jer je bogata antocijaninom koji uravnotežuje razinu kolesterola u krvi što pomaže u borbi protiv visokog tlaka; mogu se konzumirati bobice crne bazge, a blagotvoran je i sok od bazgina cvijeta;

- glog, jer je bogat flavonoidima pa snižava tlak poboljšavajući cirkulaciju, a pomaže očistiti organizam od viška kolesterola; kapi od gloga prave se od listova i cvjetova biljke, a sirup se može napraviti od bobica;

- čaj od hibiskusa, zbog fitokemikalija koje sadrži, a koje djeluju blagotvorno na ljudsko zdravlje; po nekim sveučilišnim istraživanjima ljudi koji svakodnevno pili ovaj čaj vrijednost tlaka spustila za 7 mmHg u mjesec i pol dana.

Napominjemo da odlazak u prirodu, osim što pruža mir, aktivnost, udisanje čistog zraka, pomaže napuniti i staklenke, posebno onim plodovima koji rastu u šumama i ima ih na sve strane, kao što su bazga i glog, a ponegdje i hibiskus.

 

Autor: Klaudija Klanjčić