KRAĐA S VRHA Par ukrao 160 tisuća dolara udruzi za Down sindrom

Par iz Dyera iskoristio je svoje bivše čelne uloge u Udruzi za sindrom Down sjeverozapadne Indiane kako bi ukrali čak 160.000 dolara od organizacije, što je uključivalo podizanje gotovine, kupovinu avionskih karata, poklon-kartica i nakita te preuređenje doma

 

Dawn Buckley i William Buckley Jr. optuženi su u Lake Countyju za kazneno djelo prijevare financijske institucije i krađu.

Dawn je bila izvršna direktorica, a William predsjednik uprave organizacije. Prema sudskim dokumentima, za to vrijeme bilo je malo nadzora nad financijama organizacije. Kad se par suočio s pojačanom kontrolom financija, ‘Buckleyi su se umorili od pitanja i napustili svoje položaje nakon otprilike desetljeća rada za udrugu’.

Iako su istragom pronađeni dokazi krađe iz 2014. godine, optužbe obuhvaćaju razdoblje od 1. siječnja 2018. do 31. srpnja 2019. uz navodni gubitak negdje između 750 i 50.000 dolara.

- Sada više nego ikad trebamo naše obitelji i ovu zajednicu da nam pomognu u rastu. Imajte na umu, Udruga za sindrom Down sjeverozapadne Indiane nije učinila ništa pogrešno. Bilo koja pogreška počinjena je protiv najosjetljivijeg stanovništva našeg područja, onog koje pruža radost, ljubav i prihvaćanje našoj regiji - kaže Christine Longo koja sada radi kao izvršna direktorica organizacije.

- U svjetlu događaja koji su nedavno izašli na vidjelo, želim uvjeriti naše obitelji, naše donatore i ovu zajednicu da smo 18. listopada 2019. prekinuli svaku moguću daljnju zlouporabu sredstava organizacije - kaže Longo.

- Od tada smo vratili organizaciju legalnom upravljanju i uvjerili obitelji i donatore da nećemo zatvoriti svoja vrata, već otvoriti nova, ispunjena nadom i mogućnostima - rekla je.

- Također smo postavili novi upravni odbor i uspostavljene su zaštitne mjere kako bismo spriječili da se zloupotreba ponovi.

Tijekom razdoblja krađa ‘Buckleyu su imali potpunu kontrolu nad financijama bez interne kontrole’, a izvještaji o financijama ‘manipulirani su kako bi prikrili krađe’, navodi se u optužbama.

Kad su bračni par ispitivali o njihovom nedokumentiranom trošenju, William je rekao da mu je to oblik odštete jer ne prima plaću, piše The Times.

Buckleyi su optuženi da su kontaktirali donatore nakon odlaska iz udruge radi ‘nadzora štete njihove reputacije i pokušaja pokretanja vlastite organizacije’.

- Buckleyi bi rekli tim donatorima da Udruga za sindrom Down ide nizbrdo i tražili bi ih da podrže njihove nove projekte - stoji u optužbama.

Udruga za sindrom Down sjeverozapadne Indiane zatvorila je svoj društveni centar u Highlandu, ali u pripremi je novi prostor u Scherervilleu, kaže Longo.

- Snaga ove dugogodišnje organizacije je u njezinim ljudima, u obiteljima i zajednici koja nas podržava već 33 godine - rekla je Longo.

- Zajedno ćemo ostati izvor resursa za osobe sa Down sindromom i njihove obitelji, medicinsku zajednicu i one koje tek čeka dijagnoza Down sindroma.

 

Autor: Damir Fatušić

 

Povezane vijesti