Osobni asistenti imaju mizernu plaću, a neizmjerno je velika njihova pomoć o kojoj mi osobe s invaliditetom ovisimo

PITANJE: V. P. (48) Kao korisnik usluge osobnog asistenta imam sve češće isti problem. Asistenti mi odlaze u inozemstvo nakon što završe fakultet.

 

Svi znaju koliko je mala njihova plaća, a neizmjerno je velika pomoć o kojoj mi osobe s invaliditetom ovisimo. Ne biram asistente prema godinama, ali najčešće samo mladi pristaju na malu satnicu i malu plaću koju mogu ostvariti radeći ovaj posao. Zato bih volio odgovor na pitanje što država radi za mlade? Što ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku čini za bolji položaj mladih?

ODGOVOR: U Republici Hrvatskoj mladima se smatraju osobe u dobi od 15 do 30 godina, a njihovo socijalno osnaživanje i zaštita, jedno je od osnovnih ustavnih načela čija se provedba osigurava provedbom različitih propisa, nacionalnih dokumenata, kontinuiranim radom savjetodavnih tijela Vlade Republike Hrvatske, osiguravanjem financijske potpore organizacijama civilnog društva usmjerenih mladima te međunarodnom suradnjom.
 
Uvažavajući mlade kao skupinu od osobite važnosti za razvoj društva, Vlada Republike Hrvatske je, svojim programskim djelovanjem i osnivanjem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, otvorila prostor za stvaranje boljih uvjeta u ostvarivanju njihovih prava, zadovoljavanju potreba te aktivnog sudjelovanja u društvu na državnoj i lokalnoj razini.
 
Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u svrhu podizanja kvalitete života mladih te jasnog i dugoročnog opredjeljenja u stvaranju socijalnih, obrazovnih, odgojnih, kulturnih, materijalnih i ostalih uvjeta za trajnu dobrobit mladih te njihovo aktivno, potpuno i odgovorno sudjelovanje u društvenoj zajednici, izrađuje prijedloge zakona, strategija i drugih akata, kreira javne politike za mlade te provodi mjere sukladno propisima i nacionalnim dokumentima.

In Portal

 

Povezane vijesti