Nova studija: Znanstvenici upozoravaju da industrijski prerađena hrana povećava opasnost od raka

Rezultati studije koja je trajala pet godina pokazuju da se rizik od raka povećao za 12 posto na svakih deset posto povećanja udjela ultra prerađene hrane u jelovniku

 

Francuski znanstvenici objavili su studiju u kojoj se rizik od obolijevanja od raka povezuje s konzumacijom industrijski prerađene hrane, osobito ultra prerađene hrane poput industrijski proizvedenog kruha, kolača i pilećih medaljona, prenose mediji.

U studiji objavljenoj u britanskom časopisu British Medical Journal obuhvaćeno je 105 tisuća ljudi. Znanstvenici s pariškog sveučilišta Sorbonne Paris Cite sugeriraju u studiji da se sa sve većom konzumacijom industrijski prerađene hrane povećava i rizik od obolijevanja od raka.

Taj se zaključak iznosi vrlo oprezno, ali stručnjaci upozoravaju da je zdrava hrana najbolja za izbjegavanje rizika od zloćudnih bolesti, prenosi BBC.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ranije je objavila da je prekomjerna težina nakon pušenja drugi najveći rizik za zdravlje, te da industrijski prerađena hrana doprinosi riziku dobivanja raka.

Francuski znanstvenici su se usredotočili na ultra prerađenu hranu – u studiji su tijekom pet godina pratili zdravstveno stanje uglavnom sredovječnih žena. Rezultati pokazuju da se rizik od raka povećao za 12 posto na svakih deset posto povećanja udjela ultra prerađene hrane u jelovniku.

"Ti rezultati sugeriraju da bi brzo povećanje udjela konzumacije ultra prerađene hrane moglo sljedećih desetljeća dovesti do porasta broja slučajeva raka", navode znanstvenici.

Međutim, dodaju da se ti rezultati trebaju potvrditi na drugim velikim studijama, te da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo koji su uzroci moguće povezanosti industrijske hrane i slučajeva raka. Ova je studija daleko od toga da bude konačna potvrda povezanosti raka i konzumacije industrijski prerađene hrane, navodi BBC.

Anita Blažinović