Kina: Prvi put u povijesti robot samostalno obavio stomatološku operaciju

Doktor Zhao Yimin, jedan od vodećih stručnjaka za oralnu rehabilitaciju u Kini, izjavio je da robot kombinira stručnost stomatologa i dobrobit tehnologije

 

Po prvi put, robot je obavio stomatološku operaciju na osobi bez intervencije medicinskog osoblja. Automatizirani postupak odvijao se u Xianu u sjeverozapadnoj Kini, gdje su ženi ugrađena dva 3D printana zuba.

Kako je objavljeno u South China Morning Postu, operaciju su nadgledali obučeni stručnjaci, ali nisu intervenirali. Zubi su postavljeni s greškom od 0,2-0,3 milimetara, što je dozvoljeno odstupanje za ovu vrstu operacije.

Razvijanje sustava trajalo je četiri godine, a zajednički je rad Četvrtog vojnog medicinskog sveučilišta i Instituta robota na Sveučilištu Beihang u Pekingu. Doktor Zhao Yimin, jedan od vodećih stručnjaka za oralnu rehabilitaciju u Kini, izjavio je da robot kombinira stručnost stomatologa i dobrobit tehnologije.

Prije operacije robot je programiran da se namjesti u pravu poziciju i odluči pokrete potrebne za uspješnu operaciju. Nakon toga je tim stručnjaka pregledao korake i modificirao ih kako bi se izbjegle moguće opasnosti. Zatim su pacijentu dali lokalni anestetik i pustili robota da obavi svoj posao. Umjetna inteligencija nije bila samo sposobna ugraditi zube, nego je bila u stanju i reagirati na pacijentove prirodne pokrete i prilagoditi svoj položaj u skladu s tim.

Vjeruje se kako su robotske operacije, ili barem operacije sa robotskim asistentima, sljedeći korak naprijed u poboljšanju sigurnosti bolesnika i ishoda operativnih postupaka. Prije samo nekoliko mjeseci, američka Uprava za hranu i lijekove odobrila je robota pomoćnika za stomatologe. Tehnologija, nazvana Yomi, nije autonomna, ali prati pacijentove i stomatologove pokrete kako bi zajamčila preciznost i kontrolu.

Vjerojatno ćemo ipak čekati još godinama prije nego ovakvi roboti budu standardna stvar, ali kako se tehnologija razvija, roboti će zasigurno postajati sve češći.

 

Tekst: Damir Fatušić