Neki drugi Hollywood: Dirljiv film o svakodnevnim problemima odraslih osoba s Down sindromom

Jedan se par želi vjenčati, ali uči da zajednica između dvije osobe s Down sindromom neće biti legalno priznata u njihovoj zemlji

 

Duboka pitanja o neovisnosti – ili nedostatku iste – za odrasle osobe s Down sindromom nalaze se u središtu novog filma koji će uskoro doživjeti televizijsku premijeru.

"Grown-Ups" će se sljedećeg mjeseca prikazati kao dio PBS-ove serije POV, javlja Disability Scoop.

Dokumentarac će se usredotočiti na iskustva skupine sredovječnih odraslih osoba s Down sindromom u Čileu koji pohađaju centar u kojem idu u školu, sudjeluju u redovitim terapijskim vježbama i rade u ugostiteljskom obrtu.

Film prati ljude koji se suočavaju s različitim vanjskim ograničenjima.

Jedan se par želi vjenčati, ali uči da unija između dvije osobe s Down sindromom neće biti legalno priznata u njihovoj zemlji. Također se moraju baviti realnošću menopauze koja ograničava njihovu mogućnost da imaju dijete, jer će im usvajanje također biti ograničeno ili zabranjeno.

U međuvremenu, drugi muškarac se bori s činjenicom da radi dva posla, ali ipak zaradi premalo da bi mogao živjeti samostalno.

"Nezaboravni likovi u središtu ovog filma istaknuli su važna pitanja o ograničenjima koja se postavljaju onima koji se smatraju manje vrijednima od strane različitih društvenih institucija", kaže Chris White, izvršni producent POV-a.

"Značajan i strastven rad, prisiljava nas da razmotrimo bol koja se može nametnuti različitim poimanjima o tome koliko je slobode prikladno za one koji žive s mentalnim teškoćama", zaključuje White.

Damir Fatušić