Otkako sam stekao invaliditet nalazim se pod strašnim stresom i tražim tehniku za opuštanje

PITANJE: V. E. (50) Osjećam se sve više živčanim od svakodnevne borbe s nelogičnim sustavom u kojem jedva preživljavam.

 

Invaliditet sam stekao prije desetak godina i stres je tada bio ogroman, ali danas sam psihički još gore. Slušam kako je mnogima joga pomogla ne samo zdravstveno, već da ih je učinila smirenijima. Zanima me jesam li prestar da i ja pokušam?

ODGOVOR: Joga je za svaku životnu dob i možete početi vježbati u bilo kom periodu vašeg života. Istraživanja pokazuju da ljudi izloženi svakodnevnom stresu, uz nezdravu i nepravilnu prehranu te općenito nezdrave životne navike imaju u prosjeku 16 do 20 godina kraći životni vijek od onih koji su umirili svoj dnevni ritam te usvojili zdrave navike kao što su redovito vježbanje, zdrava prehrana, šetnje na svježem zraku i slično.

Fizičko i mentalno zdravlje su glavni razlozi za prakticiranje joge. Joga pomaže održavanju zdravog metabolizma, čime se koristi za održavanje tjelesne težine što je vrlo važno za vaše zdravlje. Također, čini vaše tijelo jače i izdužuje mišiće. Lijepo i proporcionalno tijelo  je samo pozitivna posljedica joga prakse. Prehrana, odnosno unos voća i povrća, izbjegavanje previše teške i masne hrane i alkohola je ključni faktor prilikom prakticiranja joge. Joga zahtjeva da uđemo u sebe i postanemo svjesni svih osjeta, misli i osjećaja ali da ništa ne osuđujemo već samo promatramo prolaznost svake pojedine misli, neugode ili ugode u tijelu. Nešto poput dnevnog sastanaka sa samim sobom koji nam je nužan da ostanemo prizemljeni, balanisirani i smireni bez obzira na životne okolnosti.

Dugoročno vježbanje joge pospješuje kapacitet u plućima uz pravilno disanje, jača mišiće te im daje tonus, detoksficira tijelo, poboljšava vitalnost i povećava mentalnu bistrinu. Povoljno utječe na usporavanje procesa starenja. Kako bi ste postigli dobri i učinkovite rezultate u jogi kao i u bilo kojem drugom programu vježbanja, treba se pridržavati osnovnih pravila, a to su posvećenost i ustrajnost.

In Portal