Zadruga Martinov plašt: Hortiterapija za treću životnu dob i osobe u invalidskim kolicima

"U zadruzi smo jako zadovoljni što se ponovno nedvojbeno potvrdilo kako je naš projekt urbanih mini vrtova tako lijepo prihvaćen,  što pridonosi podizanju kvalitete života naših korisnika", kaže Vesna Hari, voditeljica projekta

 Tri Gracije Zadruge Martinov plašt: Anđelka Bunić, Vesna Hari i Marijanka Globan

U Domu za starije osobe Maksimir u završnoj je fazi provođenje projekta 'Hortiterapija za treću životnu dob (2)', financiranog od strane Grada Zagreba, koji provodi zadruga Martinov plašt koristeći svoje urbane mini vrtove, prilagođene i osobama u invalidskim kolicima. Time se ova ustanova pridružila trima domovima za starije osobe (Peščenica, Trešnjevka i Trnje) u kojima se isti projekt zadnjih godina također provodi.

U sklopu projekta održane su radionice sijanja i sadnje povrtnih kultura u kojima su, uz grupu 'Hortikultura“'koja skrbi o okolišu i biljkama u Domu, sudjelovali i sami korisnici Doma, uključujući i korisnike Odjela zdravstvene njege, rehabilitacije i skrbi. Priliku za vrtlarenje dobili su i korisnici oboljeli od demencije, s obzirom da je dokazano kako stari zanati, miris zemlje i bilja potiču i pomažu u dosjećanju.

"Bilo je dirljivo vidjeti korisnike koji inače slabo komuniciraju i sudjeluju, kako kopaju, vesele se, pjevaju i smiju“, svjedoči Ana Vlašić, mag. socijalnog rada u Domu Maksimir.

"Ponovilo se već viđeno i doživljeno iskustvo izuzetno pozitivnog učinka mini urbanog vrta na starije osobe", kaže Vesna Hari, voditeljica projekta. "Rad u urbanim mini vrtovima, s uzdignutim gredicama, lišen je nepovoljnih položaja tijela - sagibanja, čučanja i slično - te time omogućava i osobama s tjelesnim ograničenjem da u njemu rade."

Od strane stručne osobe, Ines Mjeržva, za korisnike u projektu, osoblje Doma, te korisnike Gerontološkog centra koji djeluje pri Domu, održane su i edukacije o organskom uzgoju bilja i srodnim temama u kojima su sudionici s velikim interesom sudjelovali.

Održane su nutricionističke radionice i savjetovanja, te sastavljanje zdravih jelovnika i prijedloga vegetarijanskog jelovnika, koje je provodio član zadruge, mag. nutricionizma, Nikola Roca. Korisnici su mogli postavljati pitanja iz uvijek aktualnih tema razgovora osoba zrele dobi vezana uz prehranu i svoje zdravstveno stanje.

"U zadruzi smo jako zadovoljni što se ponovno nedvojbeno potvrdilo kako je naš projekt, od strane korisnika kojima je namijenjen, tako lijepo prihvaćen, rekla bih 'pogođen' , što pridonosi podizanju kvalitete života korisnicima Domova za starije osobe, što u njihove živote na tako jednostavan i pristupačan način donosi radost", zaključila je Vesna Hari.

Božica Ravlić