Ljubav boli: U vezi sam s muškarcem s invaliditetom koji me doživljava kao svoje vlasništvo

PITANJE: H. R. (26) Poštovani, u vezi sam s muškarcem koji uvijek koristi zamjenicu "ja“. Bez obzira učinimo li nešto zajedno ili to učinim sama on koristi tu riječ i to me strašno iritira.

 

Toleriram njegovo vrijeđanje i omalovažavanje pravdajući ga njegovim invaliditetom, ali osjećam se sve lošije. Drago mi je da on svoj invaliditet ne doživljava kao hendikep, ali ipak nije baš toliko lijep, savršen, pametan da ne sluša i ne voli nikoga osim sebe. Mene doživljava kao svoje vlasništvo, ali još ga volim i ne znam do kada ću to podnositi. Mislite li da je on nepopravljivo narcisoidna osoba i mogu li u tom smislu nešto promijeniti?

ODGOVOR: Zbog nerealne slike o sebi narcisoidne osobe vjeruju kako imaju pravo na druge ljude, stvari i osjećaje. Za njih je ta slika idealizirana do krajnjih granica pa ako ne dobiju što misle da bi trebali teško skrivaju nezadovoljstvo i frustraciju. Osim toga, nerijetko su bez zrna empatije prema drugim ljudima.

Muškarac s kojim ste u vezi ima osobine narcisoidne osobe. To su ljudi koji vole biti u centru pažnje, najčešće koriste riječi "ja“ ili "moje“ kojima ističu vlastit uspjeh, materijalno bogatstvo ili poznanstva. Ne pokazuju nimalo interesa za tuđe mišljenje, osim ako se odnosi na njihove kvalitete. Narcisoidna osoba je nesvjesna vlastite zavisti, no često ističe tuđu zavist u odnosu na svoje kvalitete. Veza s takvom osobom najčešće je veoma burna i kratkotrajna. U ljubavi traži stalnu pažnju, divljenje, komplimente, a sklona je paralelnim vezama i prevarama upravo zahvaljujući vlastitoj samodestrukciji i strahu od istinskog vezivanja.

Tradicionalni način utvrđivanja narcisoidnog poremećaja je upitnik od 40 pitanja koji se zove Inventar narcisoidne osobnosti. Možete ga pokušati navesti da ga vaš partner ispuni na poveznici: psychcentral.com/quizzes/narcissistic.htm

Ako se vaš narcis želi mijenjati vi morate postaviti granice i jasno reći što želite, što ćete tolerirati i ne pristajati na manipulaciju. Budite oprezni i vjerujte svom instinktu. Osjećate li da je potrebno, konzultirajte psihoterapeuta ili psihologa.

In Portal

 

Povezane vijesti