Crna Gora: Prvi časopis na Brailleovom pismu

Časopis se bavi temama o ranjivim i osjetljivim kategorijama društva, uz ostale o osobama s invaliditetom te LGBT populacijom

 

Savez slijepih i slabovidih za Pljevlju i Žabljak izdao je prvi časopis na Brajevom pismu u Crnoj Gori. Časopis 'Brajeva duga' izlazit će šest puta godišnje, a prvi dvobroj štampan je u 35 primjeraka.

“Imamo časopis u audio formatu koji izlazi više od 30 godina, ali je ovo prvi na Brajevom pismu koji je štampala naša organizacija. Posljednjih godina, zahvaljujući modernoj tehnologiji, naše pismo je bilo zapostavljeno, ljudi su koristili lakše načine informiranja. Prepoznata je potreba da se to pismo čuva i njeguje, tako da je naša inicijativa dobro prihvaćena i sa zadovoljstvom dočekana diljem Crne Gore. Časopis se bavi temama o ranjivim i osjetljivim kategorijama društva, osobama s invaliditetom, ženskom populacijom, izbjeglicama, samohranim majkama, romskom i LGBT populacijom”, rekla je predsjednica Organizacije slijepih i slabovidnih za Pljevlja i Žabljak Žana Đačić.

 Kroz projekt 'Brajeva štamparija' u kojem je sudjelovala kao partner, ova organizacija je prije godinu dobila vrijednu opremu - Brajev štampač.

“Kompjutor s govornim softeverom i edukaciju osobe za rad na Brajevom štampaču. Tako su se stekli uvjeti da samostalno počnemo raditi ovaj časopis jer je bila potreba i želja da se očuva naše autentično pismo”, pojasnila je Đačićeva.

Ona je rekla da interes za časopis postoji i izvan granica Crne Gore, pa će naredni broj štampati u većoj tiraži, kako bi zadovoljili zainteresirane čitatelje u Srbiji, BiH i Sloveniji.

Izvor: ukljuci.in