Sviđa nam se: Facebook kampanja podrške osobama sa sindromom Down

"Ne želimo živjeti u društvu koje stupanj slabije funkcionalosti koristi da bi diskriminirao one ranjivije. Nismo li svi na nekom području ranjivi?", poručuju iz Svjetskog saveza mladih Hrvatske

 

Na Svjetski dan posvećen osobama s Downovim sindromom, Svjetski savez mladih Hrvatske (SSMH) u ponedjeljak je pozvao građane da se pridruže facebook kampanji "Ne znam sve, ali mogu puno“, koja se organizira u znak podrške osobama s Downovim sindromom.

Sudjelovati u kampanji može se u nekoliko jednostavnih koraka - treba nacrtati šareni kromosom, fotografirati crtež uz hashtagove: #DrawingBattle4DS, #WYACroatia, te geslo "Ne znam sve, ali mogu puno!“ te javno objaviti fotografiju na facebooku, twitteru ili instagramu, uz poziv prijateljima da se i oni uključe. 

Na taj način dat će podršku osobama s kromosomskim poremećajem koji nastaje uslijed viška kromosoma u jezgri svake stanice, te sprječava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. 

Kampanja traje u razdoblju od 17. do 31. ožujka, tijekom kojega će SSMH objavljivati te fotografije i u svojoj galeriji na facebooku. Građani koji nisu aktivni na društvenim mrežama mogu poslati svoje fotografije na mail croatia@wya.net, a SSMH će ih, uz njihovo dopuštenje, objaviti na svojoj službenoj facebook stranici. 

U SSMH-u upozoravaju da se svako 650. dijete u općoj populaciji rađa s Downovim sindromom. Te se osobe, ističu, teško zapošljavaju, a u Hrvatskoj nakon zapošljavanja gube pravo na invalidnine bez kojih ne mogu živjeti.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana osoba sa sindromom Down, SSMH poziva građane da iskustvo ljudskog dostojanstva žive u svakodnevnom životu, potiču solidarnost i jednake prilike za sve ljude, bez obzira na njihove moguće fizičke i psihičke različitosti.

"Ne želimo živjeti u društvu koje stupanj slabije funkcionalosti koristi da bi diskriminirao one ranjivije. Nismo li svi na nekom području ranjivi? Želimo stoga pozvati ljude da razmisle o svojim jakostima i slabostima i da podupru osobe sa sindromom Down!", poručuje SSMH.

Facebook kampanji podršku su dale brojne poznate osobe iz javnog života, među ostalim i Davor Gobac, frontmen grupe Psihomodo Pop.

In Portal / Hina

 

Povezane vijesti