Akcija In Portala: Podržite inicijativu da se osobama s invaliditetom vrati povlastica pri kupnji automobila

Kada se prikupi dovoljan broj potpisa, In Portal će zahtjev za vraćanje prava na povlastice pri kupnji automobila za osobe s invaliditetom predati u Ministarstvo financija. Pokrenimo se, naša prava nam nitko neće darovati! Za prava se moramo izboriti

 

U Hrvatskoj su se u posljednja dva desetljeća kontinuirano rezala neka prava osoba s invaliditetom. Tek da spomenemo, primjerice, duže rokove za korištenje ortopedskih pomagala, dok je usporedo manje učešće države u nabavci novih preko doznaka.

Na e-mail adrese naših novinara redovito stižu pitanja vezana uz nabavku automobila s povlasticom za osobe s invaliditetom. Takvu su povlasticu uživale osobe s tjelesnim oštećenjem od najmanje 80 posto na donje ekstremitete. To je pravo ukinuto 1998. godine pod izgovorom “nepravilnosti u Pravilniku”, ali nitko se nije upitao tko je napisao taj Pravilnik. Tadašnja je Vlada RH - kojoj je premijer bio Zlatko Mateša, a ministar financija Borislav Škegro - ukinula povlastice na uvoz automobila bez carine i poreza, uz obrazloženje da je nemoguće trošiti 34 milijuna kuna na tu stavku, premda je, realno, povlastica za osobe s invaliditetom pri kupnji automobila državni proračun koštala četverostruko manje, dakle osam milijuna kuna godišnje.

Od 2000. do 2005. godine postojale su odredbe i zaključci o nabavci automobila bez poreza za osobe s invaliditetom. Tako je odredbama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine, od broja 47/95 do 73/00) i Zakona o posebnim porezima na osobne automobile, ostala motorna vozila, plovila i zrakoplove (Narodne novine, od broja 139/97 do 107/01) nije propisno oslobođenje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost, odnosno posebnih poreza na osobne automobile i ostala motorna vozila pri uvozu ili nabavi tih vozila u zemlji, ako ih nabavljaju invalidne osobe ili udruge invalida za potrebe svojih članova.

Ipak, Ministarstvo financija i Porezna uprava ogradili su se da ne mogu mimo odredbi Zakona pojedinog obveznika osloboditi od obveze plaćanja tih poreza. Ipak, Zaključkom Vlade Republike Hrvatske od 12. rujna 2002. godine prihvaćenje prijedloga da se osobama s invaliditetom koje imaju 100-postotno tjelesno oštećenje ili najmanje 80 posto tjelesnog oštećenja funkcije organa za kretanje iz državnog proračuna refundira iznos poreza na dodanu vrijednost plaćenog pri uvozu automobila, s tim da se sredstva planiraju u ondašnjem Ministarstvu rada i socijalne skrbi. Od tog vremena pa do danas, osobe s invaliditetom i njihove obitelji nisu automobile kupovali iz obijesti ili zbog prestiža, nabavljali su ih iz potrebe za barem djelomičnim kretanjem.

In Portal se na reakcije i želje čitatelja odlučio pokrenuti inicijativu da se osobama s invaliditetom vrati povlastica pri kupnju automobila. Ako želite da se to pravo ponovno vrati osobama s invaliditetom, šaljite nam vašu potporu na naše e-mail damjanovicmarko82@gmail.com. Nakon što prikupimo dovoljan broj potpisa, redakcija In Portala će u Ministarstvo financija predati zahtjev za vraćanjem prava za nabavku automobila s povlasticom.

Pokrenimo se, naša prava nam nitko neće darovati! Za prava se moramo izboriti!

Piše: Marko Damjanović

 

Povezane vijesti