Kvalitetan san smanjuje rizik za bolesti srca i krvnih žila

U Hrvatskoj od bolesti srca godišnje umre 25.000 građana. Pritom je u zadnjih 20 godina broj oboljelih od srčano-žilnih bolesti u zabrinjavajućem porastu

 

Kvalitetan san u mladoj i srednjoj životnoj dobi je ključan za bolje pamćenje u starosti, pokazalo je istraživanje provedeno u Sjedinjenim Američkim Državama na Baylor University.

Stručni časopis Perspectives on Psychological Science piše kako novi nalazi potvrđuju pozitivan utjecaj sna na sposobnost pamćenja i učenja.

Prema analizi podataka prikupljenih za potrebe 200 ranijih studija, osobe mlađe i srednje životne dobi imaju kvalitetniji i duži san od ispitanika starije životne dobi.

Uz to, pokazalo se kako kvalitetan san u ranijim godinama koristi kognitivnim funkcijama testiranima i 28 godina kasnije.

Znanstvenici dodaju kako je bolja kvaliteta sna kod osoba starijih od 70 godina bila povezana s manjim rizikom za bolesti srca i krvnih žila.

U Hrvatskoj od bolesti srca godišnje umre 25.000 građana. Pritom je u zadnjih 20 godina broj oboljelih od srčano-žilnih bolesti u zabrinjavajućem porastu.

M. Damjanović

 

Povezane vijesti