Znanstvenici savjetuju: Redovitom tjelovježbom spriječite srčanu aritmiju i moždani udar

Pretilost je važan faktor rizika za fibrilaciju atrija, stanje koje se može javiti u svakoj životnoj dobi ako se ne vodi briga o prehrani i kretanju

 

Odavno je poznato kako je bitno da se što više krećemo i bavimo tjelovježbom, a sve u svrhu očuvanja tjelesnog i psihičkog zdravlja.

Vježbanje je pogotovo važno za osobe s invaliditetom zbog njihovog zdravstvenog stanja. Američki su znanstvenici sa Stanford Universityja, proveli istraživanje na 80.000 žena u dobi od 50 do 79 godina.
Dobiveni rezultati su pokazali da redovito bavljenje tjelovježbom smanjuje rizik od srčane aritmije za 10 posto u općoj populaciji među ženama.
Journal of the American Heart Association također ističe da je ovakav pozitivan učinak tjelovježbe bio prisutan i kod pretilih ispitanica te ispitanica čija se uobičajena tjelesna aktivnost sastojala od kratkih šetnji.
One ispitanice koje su se češće bavile tjelovježbom u razdoblju jedanaestogodišnjeg promatranja, imale su dodatno smanjen rizik od srčane aritmije.
Američki znanstvenici vjeruju kako je uzrok tome utjecaj tjelovježbe na snižavanje krvnog tlaka i reduciranje upalnih procesa u organizmu ispitanica.
Pretilost je važan faktor rizika za fibrilaciju atrija, stanje koje se može javiti u svakoj životnoj dobi ako se ne vodi briga o prehrani i kretanju.
Fibrilacija atrija može dovesti do povećanja rizika za zatajenje srca i moždani udar, a čest je i smrtni ishod.

M. Damjanović

 

Povezane vijesti