Stručnjaci za dentalnu medicinu se ne mogu složiti oko metode čišćenja zubi

Zbog nedostatka istraživanja ne postoji konsenzus među dentalnim stručnjacima koliko često i koliko dugo se zubi moraju čistiti

Savjeti o najboljem načinu pranja zubi za djecu i odrasle su nekonzistentni i zbunjujući, navodi se u studiji koju su proveli istraživači sa sveučilišta College London.

Istraživači su analizirali savjete koje su dale zubarske organizacije, proizvođači zubnih pasti i udžbenici dentalne medicine.

Zaključak studije, objavljene u British dental journal, je  da ne postoji metoda koja je dokazano bolja od druge i to je zabrinjavajuće.

Najčešća metoda čišćenja zubi koju stručnjaci savjetuju je horizontalno čišćenje s povremenim cirkularnim radnjama. No, šest drugih načina čišćenja zubi također je preporučeno, a niti nijedna metoda nije dokazano bolja od druge.

Većina struke savjetuje da se zubi čiste dva puta dnevno, ali ima i onih koji savjetuju tri puta.

Kad je u pitanju trajanje čišćenja, 26 izvora preporučuju dvije minute, 12 dvije do tri minute, a jedan izvor tri minute.  

„Ne postoji stručno suglasje među dentalnom zajednicom o tome kako i koliko dugo se zubi moraju čistiti“, zaključuju istraživači. Takva neodređenost i manjak istraživanja o nečemu što ljudi rade dva puta svakodnevno bi morala zabrinuti stručnjake. Potrebno je što prije provesti studije o komparativnim prednostima raznih metoda čišćenja zubi. 

„Nemamo dovoljno dokaza kako bismo preferirali jednu metodu čišćenja pred drugom“, rekao je dr. Nigel Carter iz britanske dentalne fondacije.

„Najbolje je postojeće navike pacijenta prilagoditi eventualnim problemima sa zubima“, dodao je Carter.

Čak i djeca imaju omiljene načine čišćenja zubi i bolje je ukazati na područja koja su nedovoljno tretirana, nego ih učiti potpuno novoj metodi.

„Važno je istaknuti da se djecu do sedme godine mora nadzirati pri čišćenju zubi“, rekao je prof. Damian Walnsley iz britanskog dentalnog udruženja.

„Nemojte čistiti zube odmah nakon što ste pojeli nešto slatko. Bakterije iz hrane već nakon nekoliko minuta počnu proizvoditi kiselinu koja mekša caklinu. Čišćenje zubi odmah nakon jela može oštetiti caklinu“, dodao je prof. Walnsley , i dodaje da je bolje da se zubi čiste sat ili dva nakon jela.  

 

Branimir Šutalo