GRAD NOVI MAROF Načini podrške osobama s invaliditetom

Budući da nam se javljaju osobe s invaliditetom s područja Novog Marofa koje imaju teškoća s organiziranim prijevozom za obavljanje svakodnevnih obveza i nemogućnosti imanja kvalitetnog života zbog nedostatka osobnih asistenata, zamolili smo da nam iz Grada Novog Marofa objasne na koji način pružaju podršku osobama s invaliditetom

Korisnica i asistentica, ilustracija.

 

Odgovor Grada Novog Marofa: Grad Novi Marof kontinuirano brine o osobama s invaliditetom kao i djeci s teškoćama u razvoju, pri čemu je osobiti naglasak na djeci pa Grad financira osobne asistente djeci koja polaze Gradski vrtić Novi Marof, ali i privatne dječje vrtiće na području Grada.

Nadalje, Grad financira asistente u nastavi i djeci u osnovnoškolskom obrazovanju.

Grad ujedno osigurava značajna materijalna sredstva i za djelovanje udruga koje brinu o osobama s invaliditetom, kao i djeci s teškoćama u razvoju.

Nastavno na gore navedeno, u 2022. godini ukupno je utrošeno kako slijedi:

Za asistente u dječjim vrtićima - 170.180,03 kuna ili 22.586,78 eura.

Za asistente u Osnovnoj školi - 56.384,57 kuna ili 7.483,52 eura.

Donacije udrugama koja rade s djecom - 65.000,00  kuna ili 8.626,99 eura.

Sveukupno u 2022. godini: 291.564,60 kuna ili 38.697,28 eura.

U 2023. godini, radi uvođenja cjelodnevne nastave u OŠ Novi Marof, Grad snosi trošak asistenata za dodatna dva sata dnevno, to za mjesec rujan iznosi 1.932,01 eura.

Napominjemo i da je među utrošenim novčanim sredstvima uključen pojedinačni trošak i za djecu koja polaze programe za osobe s teškoćama u govornoj komunikaciji u Poliklinici Suvag.

Zaključno, Grad Novi Marof pomaže i osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju i jednokratnim novčanim pomoćima, prema kriterijima propisanima u Odluci o naknadama iz sredstava Proračuna Grada Novog Marofa namijenjenih za potrebe socijalne skrbi, kao i u skladu s drugim važećim propisima.

Stoga upućujemo svaku osobu s invaliditetom, kao i roditelje i skrbnike djece s teškoćama u razvoju, da se obrate Gradu Novom Marofu koji će razmotriti svaku zamolbu pojedinačno te u skladu s pozitivnim propisima pružiti potrebnu pomoć.

 

In Portal

 

Povezane vijesti