Pružanje besplatne pravne pomoći

PITANJE E. P. (45) iz Zagreba: Žrtva sam niza kaznenih djela i ostalo je puno neriješenih stvari u tom smislu. Voljela bih sve okončati i saznati pravu istinu, ali nemam financijskih sredstava za odvjetnike

Pravda, ilustracija.

 

Postoji li uopće ikakav način da to riješim, budući da sve što zaradim moram dati za kredite i režije?

ODGOVOR: Želite li se napokon izboriti za svoja prava i ukoliko su vam potrebni pravna pomoć i pravni savjeti, a nemate financijskih sredstava za odvjetnike, savjetujemo da se za ostvarivanje istih obratite ovlaštenim pružateljima besplatne pravne pomoći koja se ostvaruju pod uvjetima i na način propisan Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći (Narodne novine broj 143/13, 98/19).

Postupak za ostvarivanje primarne pravne pomoći pokreće se izravnim obraćanjem pružatelju primarne pravne pomoći - ovlaštenoj udruzi, pravnoj klinici, upravnom tijelu Županije ili Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba.

Postupak za odobravanje sekundame pravne pomoći pokreće se također podnošenjem zahtjeva za odobravanje sekundarne pravne pomoći, na propisanom obrascu, Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba, odnosno nadležnom upravnom tijelu Županije na području čije teritorijalne nadležnosti podnositelj zahtjeva ima prebivalište ili boravište.

Pritom primarna pravna pomoć obuhvaća: opću pravnu informaciju, pravni savjet, sastavljanje podnesaka pred javnopravnim tijelima, Europskim sudom za ljudska prava i međunarodnim organizacijama u skladu s međunarodnim ugovorima i pravilima o radu tih tijela, zastupanje u postupcima pred javnopravnim tijelima te pravnu pomoć u izvansudskom mirnom rješenju spora.

Sekundarna pravna pomoć obuhvaća: pravni savjet, sastavljanje podnesaka u postupku zaštite prava radnika pred poslodavcem, sastavljanje podnesaka u sudskim postupcima, zastupanje u sudskim postupcima, pravnu pomoć u mirnom rješenju spora, oslobođenje od plaćanja troškova sudskog postupka te oslobođenje od plaćanja sudskih pristojbi, a pružaju ju odvjetnici.

Više informacija, obrasci i kontakti pružatelja besplatne pravne pomoći nalaze se ovdje.

 

In Portal

 

Povezane vijesti