Isprobajte ovih 10 vježbi za osobe u invalidskim kolicima

Vježbanje može biti izuzetno korisno za sve, uključujući osobe koje koriste invalidska kolica. Održavanje tjelesne aktivnosti važno je za fizičko zdravlje, ali također može poboljšati mentalno stanje, raspoloženje i kvalitetu života

Žena vježba u kolicima, ilustracija.

 

Vježbe disanja: Prije nego što krenemo s fizičkim vježbama, važno je usredotočiti se na vježbe disanja. Duboko udahnite kroz nos, zadržite dah nekoliko sekundi, a zatim polako izdahnite kroz usta. Ponovite ovaj proces nekoliko puta kako biste opustili tijelo i pripremili se za aktivnost.

Vježbe za ruke: Jačanje gornjeg dijela tijela ključno je za osobe u invalidskim kolicima. Možete koristiti sredstva poput elastičnih traka ili lakih utega kako biste izvodili vježbe poput podizanja ruku s utegom ili istezanja ruku s trakama.

Vježbe za trup: Vježbe za jačanje trupa pomažu u održavanju ravnoteže i stabilnosti. Isprobajte vježbe poput podizanja nogu, okretanja trupa ili stiskanja trbušnjaka.

Vježbe za noge: Iako ne možete koristiti noge u istoj mjeri kao osobe koje hodaju, još uvijek možete ojačati mišiće nogu. Koristite elastične trake kako biste izvodili vježbe poput podizanja nogu ili istezanja mišića.

Kruženje ramenima: Ova jednostavna vježba pomaže u održavanju pokretljivosti ramena i poboljšava cirkulaciju. Samo kružite ramenima unatrag i unaprijed nekoliko minuta.

Plivanje: Plivanje u bazenu ili terapija u vodi može biti izvrsna vježba za korisnike invalidskih kolica. Voda pruža otpor i podršku, što olakšava vježbanje različitih mišićnih skupina.

Vježbe za ravnotežu: Ravnoteža je ključna za sigurno kretanje u invalidskim kolicima. Pokušajte izvoditi vježbe poput podizanja ruku iznad glave i održavanja ravnoteže što je duže moguće.

Vježbe disanja za opuštanje: Nakon fizičkog napora, važno je opustiti tijelo i um. Vježbe dubokog disanja i meditacija mogu vam pomoći da se opustite i osjećate bolje.

Vježbe istezanja: Redovito istezanje pomaže održavanju fleksibilnosti mišića i zglobova. Istegnite svaku grupu mišića postupno i lagano kako biste spriječili ozljede.

Kardiološke vježbe: Rad na kardiovaskularnom zdravlju također je važan. Ako imate pristup kardio spravi za ruke, možete izvoditi vježbe koje podižu srčani ritam, poput vožnje bicikla za ruke.

Prije nego što započnete s bilo kojim programom vježbanja, važno je konzultirati se sa svojim liječnikom ili fizioterapeutom kako biste osigurali da su odabrane vježbe sigurne i odgovarajuće za vaše specifične potrebe. S pravim pristupom i redovitim vježbanjem, korisnici invalidskih kolica mogu poboljšati svoje tjelesno i mentalno zdravlje te uživati u aktivnom načinu života.

 

In Portal

 

Povezane vijesti