EMOCIONALNO PREJEDANJE Kako se riješiti navike zbog koje se debljate

Prvi korak u prevladavanju emocionalnog prejedanja je da naučimo razlikovati stvarnu, fizičku glad od one emocionalne. Tako ćemo znati prepoznati jesmo li istinski gladni ili nam hrana uopće nije potrebna

 

Kad god se osjećate loše, odmah posežete za hranom, i to najčešće za slatkišima ili fast foodom. Često jedete samo zato što ste uznemireni ili zato što želite sebe utješiti ili pak nagraditi?

Tjeskoba i stres stvaraju u vama osjećaj praznine i čini vam se da jedino hranom to možete ispuniti. Emocije poput ljutnje, bijesa, tuge i usamljenosti konzumacijom nezdrave hrane zapravo samo potiskujemo i stavimo u drugi plan. Premda hrana trenutačno pruži određenu utjehu, vrlo brzo se opet nađemo u situaciji da jedemo ne zato što smo gladni nego samo zbog lošeg raspoloženja.

I tako, potpuno nesvjesni vlastitog stanja, živimo u začaranom krugu prejedanja i loših emocija s kojima se ne znamo nositi.

Prvi korak u prevladavanju emocionalnog prejedanja je da naučimo razlikovati stvarnu, fizičku glad od one emocionalne.

Tako ćemo znati prepoznati jesmo li istinski gladni ili nam hrana uopće nije potrebna.

Fizička glad se javlja se polako, osjećamo normalnu želju za raznovrsnom hranom, hranu ne povezujemo ni sa kakvom emocijom, a kada pojedemo dovoljno, prirodno osjećamo sitost.

Emocionalna glad se javlja naglo i iznenada, žudimo samo za određenom vrstom hrane (npr. slatkišima ili fast foodom) i koliko god jeli, teško se možemo zasititi, stoga jedemo sve više, a nakon toga osjećamo krivnju ili sram.

Prepoznajte koje vas točno situacije, događaji ili emocije tjeraju na pretjeranu konzumaciju hrane. Razmislite o tome zašto posežete za hranom onda kada niste gladni i zašto na neke emocije reagirate žudnjom za hranom. Što to točno u vama stvara tjeskobu ili pojačani stres i postoji li pravi i opravdani razlog za takvo stanje.

Možete li na određene situacije koje nisu pod vašom kontrolom reagirati bez uzrujavanja?

Od pomoći može biti i vođenje dnevnika u kojem ćete zapisivati koji su bili okidači za prejedanje, koje emocije i raspoloženje, kako ste se osjećali prije jela, kako tijekom, a kako nakon toga.   

Kako biste mogli izaći iz začaranog kruga prejedanja, trebate otkriti načine relaksacije i nošenja sa stresom koji kod vas najbolje djeluju.

Stres inače potiče lučenje hormona kortizola, koji izaziva žudnju za slatkom i slanom hranom.

Kad god ste uznemireni i pod stresom, osvijestite si to i umjesto da posežete za hranom, usmjerite se na neki oblik opuštanja ili izbacivanja stresa.

To mogu biti vježbe dubokog disanja, čitanje neke dobre knjige, šetnja prirodom, slušanje ugodne glazbe, masaža, meditacija ili neki oblik kretanja. 

Isprobajte više različitih načina opuštanja i otpuštanja stresa jer na neke ljude najbolje djeluje relaksacija, a na druge konkretna fizička aktivnost.

 

Izvor: Alternativa za Vas