Kome se obratiti uslijed učestalog nasilja u obitelji

Uslijed čestih upita koje dobivamo putem redakcije, a vezani su za nasilje u obitelji, točnije prema osobama slabije pokretljivosti, pitanje vezano za mobilne psihologe i psihijatre proslijedili smo nadležnim institucijama

 

PITANJE: Molimo informaciju ima li Zagreb mobilne psihologe i psihijatre, koji rade na uputnicu HZZO-a i koji dolaze na kućne adrese pacijenata. Ujedno, postoje li mobilni psiholozi i psihijatri u drugim gradovima ili mjestima Republike Hrvatske?

U slučaju da ne postoje kao mobilni, kako riješiti problem nepokretnih pacijenata, među kojima su neki i žrtve nasilja od strane ukućana?

ODGOVOR HZZO-a: Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) sukladno Mreži javno zdravstvene službe za specijalističko konzilijarnu zdravstvenu zaštitu ne ugovara postupke psihologa kao samostalnu djelatnost, nego u okviru drugih specijalističko-konzilijarnih djelatnosti (npr. psihijatrije). Specijalističko konzilijarna zdravstvena zaštita ostvaruje se temeljem uputnice izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite, osnovom koje mjerodavni doktori specijalisti indiciraju provođenje dijagnostičko terapijskih postupaka iz nadležnosti psihologa. Specijalističko-konzilijarna zdravstvena zaštita obavlja se samo u prostoru koji ima rješenje Ministarstva zdravstva za obavljanje medicinske djelatnosti. Vezano uz ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu nepokretna i slabo pokretna osigurana osoba treba se javiti svom izabranom doktoru opće/obiteljske medicine. 

 

In Portal