Ako radite za računalom osam ili više sati poduzmite sve moguće da vaš vid ne strada

Rad na računalu postaje sve zamorniji s godinama. Uzrok tomu je što očne leće sa starenjem postaju sve manje fleksibilne, a nakon četrdesete godine života smanjuje se mogućnost fokusiranja na stvari koje vam se nalaze blizu ili daleko

 

Oftalmolozi su nakon studija utvrdili neke znakove koji upućuju na to da računalo i način rada počinju kvariti vid osobe.

Kada se u očima pojavljuje suhoća to ukazuje na nedostatak vlage u sluznici, odnosno slabu zaštitu od bakterija i mikroba što može dovesti do konjunktivitisa. Ako postoji jaka hidratacija očiju ili počinju crveniti, krvne žile će se napuniti pa tako duljim radom na računalu osoba ima osjećaj da u očima ima stranih tijela.

Rad na računalu postaje sve zamorniji s godinama. Uzrok tomu je što očne leće sa starenjem postaju sve manje fleksibilne, a nakon četrdesete godine života smanjuje se mogućnost fokusiranja na stvari koje vam se nalaze blizu ili daleko.

Donosimo nekoliko smjernica kako zaštititi oči od kompjutera.

Detaljan pregled očiju najbitnija je stavka u sklopu prevencije ili tretiranja problema s kompjuterskim vidom. Korisnici računala trebali bi obaviti očni pregled prije početka samog rada s računalima te jednom godišnje nakon toga.

Tijekom vašeg pregleda obavezno recite svom doktoru koliko često koristite računalo kod kuće i na radnom mjestu.

Izmjerite koliko su vaše oči udaljene od ekrana računala, kako bi vaš doktor mogao testirati vaše oči na toj određenoj udaljenosti i saznajte koliko vam je dobar vid. Doktor će vas također savjetovati kako zaštititi oči od kompjutera.

Kada razmišljamo kako zaštititi oči od kompjutera, najčešće ne mislimo o rasvjeti. Najčešći uzrok naprezanja oka je prejako osvjetljenje čiji izvor može biti ili izvana od sunčevih zraka ili od pretjeranog unutarnjeg osvjetljenja.

Kada koristite računalo, vaš ambijent bi trebao biti osvijetljen otprilike kao i većina ureda.

Poštedite se vanjskog prejakog svjetla zavjesama, roletama ili sjenilima. Ublažite unutarnje osvjetljenje pomoću manjih žarulja  ili pak koristite žarulje manjeg intenziteta.

Ako ste ikako u mogućnosti, postavite ekran vašeg računala tako da su mu prozori pozicionirani sa strane umjesto ispred ili iza njega. Mnogim korisnicima računala oči su odmornije ako ne rade pod fluorescentnim svjetlima. Ugasite ih te koristite običnu podnu lampu koja pruža neizravno osvjetljenje žarnom niti ili halogenom žaruljom.

Slijedite pravilo zvano 20-20-20. Odvratite pogled od ekrana svakih 20 minuta i gledajte nešto u udaljenosti od  6 metara po 20 sekundi. Često trepćite kako biste ovlažili vaše oči. Ako postanu suhe, probajte koristiti kapi za oči.

Ako vam tvorničke postavke na računalu ne odgovaraju trebali biste ih promijeniti. Podešavajte svjetlinu, kontrast, veličinu fonta sve dok ne otkrijete što vam najbolje odgovara.

Još jedan dobar način da spasite oči kada radite s računalom je hladna voda. Uzmite malo pauze svaki sat da isperete oči hladnom vodom. Ovaj postupak vlaži površinu oka, uklanja napetost i stimulira krvne žile u očima.

Radite gimnastiku za oči, npr. 'crtanje' kruga s pogledom u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, a zatim gledajte ravno u prozor. Nakon toga nacrtajte krug u suprotnom smjeru. Ponovite 3 do 4 puta.

Trepćite što je brže moguće, brojeći do 10, a zatim zatvorite oči na nekoliko sekundi. Ponovno trepnite na trenutak. Zatvorite oči još 2-3 sekunde. Otvorite ih i pogledajte kroz prozor. Ponovite vježbe za oči 2-3 puta.

 

 

In Portal